Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Avem de cheltuit peste 8 milioane de euro/zi de la UE

Avem de cheltuit peste 8 milioane de euro/zi de la UE
Incepand de ieri, agentii economici vor putea depune primele proiecte pentru accesarea de fonduri europene. Este vorba despre masura "Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor" din cadrul Programului Operational Regional (POR), toate demersurile fiind finalizate. Toate informatiile pot fi obtinute de la agentiile de dezvoltare regionala. Pana in prezent, toate proiectele care au fost depuse apartin autoritatilor locale sau centrale.

In primul an de la aderare, Romania a facut pasi mici si timizi spre cheltuirea fondurilor postaderare alocate de UE, respectiv cele 19,7 miliarde euro din bugetul european care vor fi alocate pana in 2013.

Desi nu am reusit, inca, sa cheltuim nici un ban din aceste fonduri, vestea buna este ca ne-am clasat pe locul 2 in UE, dupa Austria, la aprobarea programelor prin care puteam accesa acesti bani - Programele Operationale Sectoriale (POS). Astfel, in iulie anul trecut au fost aprobate 5 programe, iar in toamna lui 2007, celelalte doua programe operationale. "Anul 2007 a fost mai ales un an al formarii sistemelor de implementare, un an cand au fost reglate mecanismele de gestionare ale fondurilor", a declarat Razvan Cotovelea, director general al Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS).

Astfel, pana in toamna anului trecut, Bruxelles-ul a aprobat toate cele 7 programe operationale si au fost lansate 4 cereri de proiecte - doua pentru Programul Operational Regional (POR) si cate o licitatie pentru Programul Operational Cresterea Competitivitatii Economice, respectiv pentru Programul Operational Sectorial (POS) Mediu. Cererea de proiecte se lanseaza dupa ce se parcurg toate etapele de la aprobarea programului pana la publicarea ghidului solicitantului.

Banii nu se pierd

Romania nu va pierde cei aproximativ 1,28 miliarde de euro alocati de Comisia Europeana pentru 2007, acestia putand fi folositi pana la sfarsitul anului 2010.

Asa se face ca anul acesta vom avea la dispozitie aproximativ 3 miliarde de euro pentru implementarea unor proiecte cu sustinere de la UE. Un calcul simplu arata ca avem de cheltuit peste 8 milioane de euro zilnic. Specialistii se asteapta ca macar jumatate din aceasta suma sa fie accesata.

Domeniile care vor fi "aspiratoare" de fonduri sunt, in special, infrastructura si constructiile. Totodata, turismul, IT-ul, pregatirea fortei de munca sunt alte activitati pentru care vor fi depuse proiecte. Se asteapta, de asemenea, ca IMM-urile sa se implice puternic in atragerea fondurilor, mai ales in conditiile in care Programul Cresterea Competitivitatii Economice li se adreseaza cu precadere si ofera multe oportunitati de finantare.

Mai sunt de finalizat ghidurile pentru trei programe

Autoritatile romane au depus deja proiecte pentru licitatiile care au fost lansate si au fost publicate ghidurile solicitantului. Astfel, pentru Axa 2 a POR destinata imbunatatirii infrastructurii locale si regionale de transport au fost depuse 56 de proiecte in valoare totala de aproximativ 700 de milioane de euro, din care 566 de euro vor fi acoperiti din finantarea nerambursabila. POS Mediu este un alt mecanism de finantare care a atras aproximativ 46 de proiecte privind protejarea biodiversitatii, insa reprezentantii ACIS nu pot furniza inca valoarea totala a acestora deoarece sunt in proces de evaluare. "in plus fata de acestea, Romania a trimis pana acum la Comisia Europeana cinci proiecte mari de mediu (patru in 2007 si unul acum in ianuarie), in valoare totala de aproximativ 560 milioane euro", a afirmat Razvan Cotovelea.

Autoritatile au declarat ca, pentru cele trei programe pentru care nu s-au depus proiecte, ghidurile solicitantului se afla in procesul de elaborare. "in plus fata de cele patru cereri de proiecte din 2007, din luna ianuarie 2008, in fiecare luna vor fi lansate cereri de proiecte pe diferite componente din Programele Operationale, astfel incat majoritatea licitatiilor pentru Programele Operationale vor fi lansate in prima jumatate a anului 2008", a precizat, pentru Gandul, directorul ACIS.

<a href=http://www.gandul.info/economia/avem-de-cheltuit-peste-8-milioane-de-euro-zi-de-la-ue.html?3936;2336178/ target=_blank>Gandul</a>Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 779 ori