Austria: Sfarsitul monedei euro, un pas inapoi pentru Europa

Marti, 26 Iunie 2012, ora 14:46
1510 citiri
Austria: Sfarsitul monedei euro, un pas inapoi pentru Europa

Sfarsitul monedei euro ar fi din punct de vedere politic, dar si economic "un masiv pas inapoi pentru intreaga Europa", a afirmat guvernatorul Bancii Nationale a Austriei (OeNB), intr-un interviu acordat cotidianului austriac Der Kurier.

O Europa fara moneda euro ar fi un masiv pas inapoi, a afirmat Ewald Nowotny, dupa ce, cu o zi inainte seful Erste Group, Andreas Treichl, declarase, intr-un interviu acordat revistei Trend si preluat luni de postul austriac public de televiziune ORF si principalele cotidiene austriece, ca isi poate imagina foarte bine o Europa fara o moneda unica.

"Uniunea monetara functioneaza mai bine cu moneda unica. O dizolvare a monedei euro nu ar fi un proces izolat si ar atrage dupa sine o explozie economica in UE", a subliniat Nowotny.

"Efectele pe care le-ar avea acest lucru asupra ocuparii locurilor de munca, dezvoltarii economice, exporturilor si bancilor nu pot fi apreciate cu exactitate si nu trebuie sub nici o forma minimalizate", a afirmat Nowotny.

Continuarea dezvoltarii uniunii economice intr-o uniune monetara este nu numai logica, ci si pozitiva, a apreciat guvernatorul OeNB, adaugand ca o uniune economica functioneaza mai bine cu o moneda comuna, dar ca uniunea monetara solicita disciplina din partea membrilor ei.

"Aici s-a comis o greseala. Din acest motiv trebuie sa se implementeze reforme, pentru a stabiliza din punct de vedere fiscal si politic uniunea monetara", a afirmat guvernatorul OeNB.

Nowotny si-a exprimat temerile in legatura cu amanarea intrarii in vigoare a MES (Mecanismului European de Stabilitate).

Introducerea eurobondurilor implica existenta unei uniuni fiscale

"Eurobondurile vor putea fi introduse de abia in momentul in care va exista o uniune fiscala. Pana atunci este necesara aplicarea de pasi intermediari, precum consolidarea MES", a mai spus guvernatorul OeNB.

Ewald Nowotny, guvernator al Bancii Nationale a Austriei si membru al Consiliului guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE), a afirmat de asemenea ca BCE ar prefera ca EFSF (Fondul European de Stabilitate Financiara) sa cumpere obligatiuni de stat.

"EFSF are optiunea de a cumpara obligatiuni de stat pe piata secundara", a spus Nowotny in interviul acordat Der Kurier. "BCE a salutat aceasta posibilitatea deoarece nu doreste sa continue propriul program de a cumpara obligatiuni de stat".

Nowotny a mai afirmat ca se asteapta ca la summitul UE prevazut pentru aceasta saptamana sa se defineasca directia generala a masurilor de combatere a crizei datoriilor din zona euro. Aceste masuri trebuie mai apoi elaborate in detaliu dupa summit, a mai spus el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Austria viitor UE, #disparitie moneda euro, #UE uniune monetara, #ingtorducere eurobonduri , #UE