Angela Merkel cere progrese imediate pentru o uniunea politica in Europa

Luni, 17 Septembrie 2012, ora 17:40
1380 citiri
Angela Merkel cere progrese imediate pentru o uniunea politica in Europa

Cancelarul german Angela Merkel a declarat, luni, ca sunt necesare progrese imediate in privinta uniunii politice in Europa, pentru ca blocul comunitar sa isi mentina influenta mondiala.

"Este, cu siguranta, cel mai bun moment pentru o mai mare cooperare politica in Europa (...). Nu ne putem apara punctele de vedere in lume decat daca suntem uniti in Uniunea Europeana si (...) daca avem succes economic", a declarat Merkel, in cadrul unei conferinte de presa.

Angela Merkel a fost intrebata de momentul ales de Europa pentru a avansa spre o uniune politica, in contextul in care UE este din ce in ce mai criticata de cetateni si se confrunta cu dificultati economice.

Cancelarul german a subliniat ca europenii nu sunt decat 500 de milioane din cei sapte miliarde de oameni din lume.

"Europa este pentru noi mai mult decat o uniune monetara sau o comunitate economica. Este, de asemenea, si o comunitate de valori care se bazeaza pe democratie si pe libertatea de opinie, de religie", a afirmat Merkel.

"Trebuie sa fim atenti ca ceea ce am decis, in special moneda unica, sa functioneze (...) Este exact cel mai bun moment pentru a ne combate slabiciunile", a adaugat cancelarul.

Pe de alta parte, Merkel a insistat ca planul Comisiei Europene de a crea o noua autoritate de supervizare bancara nu trebuie grabit, precizand ca nu intentioneaza sa ia in considerare un sistem de asigurare comuna a depozitelor bancare.

Angela Merkel: BCE nu poate supraveghea toate bancile europene

Crearea unui nou mecanism de supervizare bancara este considerata o parte cheie a incercarii UE de a-si consolida sistemul financiar si de a contribui la oprirea crizei datoriilor, declansata in urma cu trei ani.

Conform unui sondaj facut public luni de presa germana, o puternica majoritate a germanilor (65%) sustin ca situatia lor personala ar fi mai buna fara euro. Totodata, jumatate dintre germani (49%) afirma ca le-ar fi mai bine personal daca nu ar exista Uniunea Europeana.

Germanii nu mai vor moneda euro

#Angela Merkel UE, #uniune politica UE, #Germania uniune politica UE, #Europa mecanism supervizare bancara , #UE