Agenda UE pentru saptamana viitoare: Cu ochii pe CE, Irlanda si BCE

Duminica, 27 Mai 2012, ora 10:29
2157 citiri
Agenda UE pentru saptamana viitoare: Cu ochii pe CE, Irlanda si BCE

Agenda Uniunii UE de saptamana viitoare se concentreaza asupra recomandarilor CE privind politica economica a statelor membre UE, asupra votului Irlandei pentru tratatul fiscal, dar si asupra vizitei directorului BCE in fata comisiei de afaceri economice.

Comisia Europeana va publica, miercuri, recomandarile sale mult-asteptate pentru politica economica a celor 27 state membre. Recomandarile cuprind indicatii pentru fiecare tara in parte, utile pentru a atinge prioritatile agreate pentru 2012, potrivit EUObserver.

Decizia de la Bruxelles luata asupra Spaniei va fi in vizorul tuturor in aceasta perioada. Potrivit analistilor, conditiile economice actuale scad sansele Spaniei de a-si atinge tinta de reducere a deficitului bugetar pentru anul urmator.

Privirile se vor indrepta si asupra Frantei, cea de-a doua economie din zona euro ca marime.

Pe langa rapoartele pentru fiecare tara, Comisia va publica si evaluarile celor 12 economii care si-au pierdut "echilibrul", printre care se numara si Spania, Franta, Marea Britanie, Italia si Finlanda.

Irlanda voteaza joi Tratatul Fiscal Compact European

Irlanda va vota joi Tratatul Fiscal Compact European, in contextul in care in tara exista o dezbatere intensa cu privire la eventualele consecinte in cazul in care acesta nu va fi adoptat.

Potrivit unui sondaj realizat in perioada 14-16 mai, 50% dintre irlandezi vor vota pentru acest tratat, 31 impotriva, iar 19% sunt inca nehotarati.

Irlanda este singurul stat membru care supune tratatul la vot, scrie EUObserver.

Documentul propus de germani va fi adoptat in momentul in care 12 dintre cele 17 tari din zona euro il adopta. Un vot impotriva, insa, ar putea avea consecinte economice pentru Irlanda, tara care a primit un ajutor de 85 de miliarde de euro in 2010.

Respingerea tratatului ar insemna ca Irlanda nu ar mai avea acces la fondul permanent de salvare, Mecanismul European de Salvare. Acest lucru ar afecta negativ pietele financiare si sperantele Dublinului de a intra din nou pe piata obligatiunilor in 2014.

Cei care se impotrivesc tratatului sustin ca acesta ar putea prinde tara intr-o "spirala descendenta" care ar dura ani de zile si ca, daca ar avea nevoie, Irlanda s-ar putea imprumuta de la Fondul Monetar International.

Mario Draghi, in fata comisiei de afaceri economice

Tot joi, directorul Bancii Centrale, Mario Draghi, se va prezenta in fata comisiei de afaceri economice.

Draghi a facut, recent, o serie de declaratii cu privire la importanta integrarii fiscale stranse pe termen lung in zona euro. Spania, insa, este de parere ca ca orice pas facut de BCE pentru a scadea costurile de imprumut ale Madridului, care ajung pana la nivelul falimentului, ar fi mai important decat discutiile despre integrarea pe termen lung.

#agenda Uniunea Europeana, #vot Irlanda tratat, #draghi intalnire BCE, #Comisia Europeana recomandari , #UE