Afla masurile Consiliul European pentru viitorul zonei euro

Sambata, 10 Decembrie 2011, ora 13:27
1141 citiri
Afla masurile Consiliul European pentru viitorul zonei euro

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene, reuniti joi si vineri in cadrul Consiliului European de iarna, au adoptat vineri o serie de concluzii importante pentru viitorul zonei euro si a UE in ansamblul sau.

Liderii statelor membre ale Uniunii Europe sunt de parere ca reformele structurale si eforturile de consolidare fiscala trebuie continuate pentru a contribui la consolidarea increderii pe termen scurt.

In plus, Consiliul European a salutat semnarea Tratatului de aderare cu Croatia si a luat decizii legate de procesul de extindere a UE cu privire la Serbia si Muntenegru.

CE vrea masuri de stimulare si ocupare a fortei de munca

De asemenea, sunt necesare masuri menite sa contribuie la restabilirea unui sistem normal de imprumuturi catre economie, evitandu-se totodata atat asumarea de riscuri excesive, cat si reducerea excesiva a efectului de levier.

Reamintind domeniile-cheie prioritare de crestere pe care le-a identificat in octombrie 2011, in special Actul privind piata unica, piata digitala unica si reducerea sarcinii generale de reglementare pentru IMM-uri si pentru microintreprinderi, Consiliul European a subliniat necesitatea adoptarii rapide a unor masuri cu potential maxim de stimulare a cresterii si a ocuparii fortei de munca.

Promovarea oportunitatilor de afaceri si de ocupare a fortei de munca pentru cei care intra pe piata muncii, precum si analizarea unor noi politici echilibrate

in domeniul flexicuritatii ar putea contribui in mod semnificativ la imbunatatirea perspectivelor de pe piata muncii pentru tineri.

Atentie sporita la grupurile vulnerabile, in special pentru tinerii someri, recomanda CE

In timp ce reformele structurale trebuie sa fie urmarite cu fermitate, sunt necesare masuri specifice atat la nivel national, cat si la nivel european pentru grupurile cele mai vulnerabile, in special pentru tinerii someri.

Politicile de activare consolidate ar trebui sa fie completate cu eforturi de ameliorare a competentelor, in special prin adaptarea sistemelor de educatie si formare la nevoile de pe piata muncii.

Sefii de stat sau de guvern au salutat rapoartele din partea ministrilor de finante ai statelor membre participante si din partea Comisiei privind progresele inregistrate la nivelul discutiilor structurate cu privire la coordonarea aspectelor legate de politica fiscala.

Aceste lucrari vor fi continuate in conformitate cu Pactul Euro Plus, punandu-se accentul pe domeniile in care se pot avea in vedere activitati mai ambitioase.

Ministrii de finante si Comisia vor raporta in iunie 2012 cu privire la progresele realizate

Ar trebui acordata o atentie deosebita modului in care politica fiscala poate sprijini coordonarea politicilor economice si poate contribui la consolidarea fiscala si la crestere.

Raportul Presedintiei demonstreaza ca s-au realizat progrese importante in urmarirea orientarilor stabilite de Consiliul European din februarie 2011 cu privire la finalizarea pietei interne pana in 2014, la promovarea eficientei energetice, la dezvoltarea infrastructurii si la asigurarea consecventei si coerentei la nivelul relatiilor externe ale UE.

#Consiliul Europei masuri anticriza, #concluzii Consiliul Europei iarna 2011 , #UE