Acord al statelor UE asupra supervizarii unice a bancilor

Joi, 13 Decembrie 2012, ora 08:42
1290 citiri
Acord al statelor UE asupra supervizarii unice a bancilor

Cele 27 de state ale Uniunii Europene au ajuns in noaptea de miercuri spre joi la un acord unanim asupra supervizarii unice a bancilor din zona euro, au anuntat mai multi responsabili europeni pe contul lor de Twitter, informeaza AFP.

"Acord istoric de supervizare!", a anuntat printr-un tweet comisarul european pentru servicii financiare, Michel Barnier, dupa 14 ore de discutii, in timp ce purtatorul de cuvant al presedintiei cipriote a UE a declarat ca discutiile cu Parlamentul European ar putea acum incepe.

Instituirea unei supervizari comune a bancilor din zona euro, incredintata Bancii Centrale Europene (BCE), este prima etapa a uniunii bancare dorite de liderii europeni pentru a incerca sa impiedice noi crize.

Cei 27 au gasit un compromis asupra punctelor ce blocau acordul de cateva luni: sfera de aplicare a supervizarii directe de catre BCE, articulatia dintre Autoritatea bancara europeana (pentru intreaga UE) si BCE (ce nu ii vizeaza decat pe cei 17 membri ai zonei euro), iar in cele din urma modul de a separa cele doua functii ale BCE (politica monetara in zona euro si supervizarea, care ii vor afecta pe non-membri).

#supervizare bancara zona euro, #supervizare banci zona euro, #supervizare banci europene, #supervizare banci BCE , #UE