9,5% din fondurile UE, absorbite de Autostrada Soarelui

Vineri, 11 Decembrie 2009, ora 10:59
1255 citiri
9,5% din fondurile UE, absorbite de Autostrada Soarelui

Datele Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) arata ca peste 80 de milioane de euro din Fondurile Europene au ajuns la beneficiari in luna noiembrie. 

O treime din bani au fost folositi in programul operational de transport si vor fi folositi pentru constructia tronsonului Cernavoda-Constanta din Autostrada Soarelui si pentru construirea variantei de ocolire a orasului Constanta, informeaza cotidianul Standard.ro.

Aceasta este prima plata semnificativa facuta in cadrul programului pentru transport, unde, pana la sfarsitul lui octombrie, gradul de absorbtie era zero.

Motivul - pana in luna august nu au putut fi facute decat plati in avans, pentru ca Autoritatile de Management nu erau acreditate.

Pana acum, din totalul de 5,6 miliarde de euro alocate Romaniei pentru perioada 2007-2009, au fost absorbite 540,5 milioane, adica 9,58%.

Procentual, gradul de absorbtie s-a majorat cu 1,24%, aceasta fiind una dintre cele mai mari cresteri inregistrate in anul curent.

Singura luna din 2009 in care au intrat mai multi bani in economie a fost august - 89 milioane de euro.

Aceasta a insemnat cresterea gradului de absorbtie cu 1,58%.

Pe langa programul pentru transport, unde au fost facute plati de 31 milioane de euro sau 2,4% din alocarea pe 2007-2009, un alt domeniu care a inregistrat o crestere semnificativa a fost programul operational regional, unde absorbtia a avansat cu 2,5%.

Programul pentru cresterea competitivitatii economice, destinat in principal companiilor mici si mijlocii, a avut un grad de absorbtie aproape de zero in noiembrie, dar, cu 16,8% din fondurile alocate pentru 2007-2009 ajunse in economia reala, ramane lider la accesarea banilor europeni. 

#autostrada, # soarelui, # fonduri, # ue , #UE