30 de zile, termenul pentru plata datoriilor de la stat catre companii

Joi, 21 Octombrie 2010, ora 00:10
1431 citiri
30 de zile, termenul pentru plata datoriilor de la stat catre companii

Parlamentul European a votat un acord, convenit cu Consiliul European, prin care se stabileste un termen general de 30 de zile pentru plata datoriilor pe care autoritatile publice din statele membre UE le au la companii, informeaza Mediafax. 

"Parlamentul European a votat miercuri acordul la care s-a ajuns cu Consiliul privind stabilirea unui termen de 30 de zile pentru efectuarea platilor.

Noile reguli trebuie sa asigure ca intreprinderile europene mici si mijlocii nu vor mai avea probleme financiare din cauza intarzierii platilor din partea autoritatilor publice sau a altor companii, sustinand astfel continuarea afacerilor, inovatia si siguranta locurilor de munca", se arata intr-un comunicat remis, miercuri, agentiei MEDIAFAX.

In comunicat se arata ca termenul atat pentru sectorul public cat si pentru cel privat, ca regula generala, pentru efectuarea platii pentru bunuri sau servicii furnizate va fi de acum inainte de 30 de zile.

"Negociatorii PE au vizat evitarea vidului legislativ si asigurarea faptului ca derogarile de la termenul general sunt acceptate numai in conditii speciale. Timp de mai mult de un an, Parlamentul a incercat sa obtina reguli mai stricte si mai clare cu privire la termenele de plata.

Acordul, prezentat in plen ca un "amendament consolidat" de catre Barbara Weiler (S&D, DE), raportoarea Parlamentului, a fost sustinut in mare parte de catre toate gruparile politice si a fost adoptat cu 612 voturi pentru, 12 impotriva si 21 de abtineri", se arata in comunicat.

"Aceasta directiva va duce la dezvoltarea unei noi culturi a platilor. Scopul nostru a fost acela de a asigura ca drepturile intreprinderilor mai mici sunt protejate, pentru a imbunatati lichiditatea si a crea un climat mai bun pentru investitiile in crearea de noi locuri de munca", a spus raportoarea Barbara Weiler, in timpul dezbaterii de marti seara.

Raportorul a subliniat faptul ca intentia Parlamentului nu este in niciun caz aceea ca perioada de implementare sa fie de doi ani.

"Din ianuarie, statele membre ar trebui sa inceapa transpunerea in legislatia nationala," a adaugat Barbara Weiler, citata in comunicat.

"In ceea ce priveste tranzactiile intre companii, termenul general de efectuare a platii este de 30 de zile, atata timp cat nimic altceva nu este stipulat in contract. Daca ambele parti sunt de acord, termenul poate fi prelungit pana la 60 de zile.

Perioada poate fi extinsa chiar mai mult fata de termenul de 60 de zile, daca acordul dintre creditor si debitor este «convenit in mod expres» si daca prelungirea termenului nu este «foarte injusta» fata de creditor", se arata in comunicat.

Pentru tranzactiile dintre autoritatile publice si companii, termenul de plata este de 30 de zile, potrivit hotararii.

"Daca ambele parti doresc sa extinda termenul, acest lucru trebuie sa fie convenit in mod expres si «justificat din punct de vedere obiectiv», luand in considerare natura si caracteristicile contractului.

Deputatii europeni au insistat mai ales pentru a asigura ca autoritatile publice nu vor putea amana efectuarea platilor mai mult de 60 de zile", se ararta in comunicat. Pe de alta parte, statele membre pot alege un termen de plata de pana la 60 de zile pentru autoritatile publice din sistemul medical.

"Aceasta se datoreaza naturii deosebite a acestor institutii, cum ar fi spitalele, finantate in mare parte prin rambursarea costurilor prin sistemele de protectie sociala", se arata in comunicat. Parlamentul a insistat ca membrii Consiliului sa accepte o dobanda legala care sa reprezinte suma ratei de referinta plus cel putin opt puncte procentuale.

"Creditorul are dreptul de a obtine de la debitor o suma minima de 40 de euro, aceasta fiind compensatia pentru costurile de recuperare.

Perioada in care se poate asigura compatibilitatea dintre termenii contractuali si bunurile sau serviciile prestate este de 30 de zile. Aceasta perioada poate fi extinsa in cazul unor contracte mai complexe, insa doar daca acest lucru este convenit in mod expres, iar prelungirea nu este injusta fata de creditor.

Parlamentul a tinut sa se asigure ca perioada de verificare nu poate fi folosita ca un vid legislativ pentru a intarzia platile fara ca acest lucru sa fie necesar", se mai arata in material. 

#datorii, #stat, #companii, #termen, #parlamentul european , #UE

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.6535 RON

0.0132
  1. Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
  2. Marile proiecte de infrastructură rutieră din România. Unde stăm pe loc și unde galopăm
  3. Se închide o fabrică importantă din industria alimentară. Concedierile anunțate de conducerea companiei
  4. O companie-gigant se extinde în România: vor fi angajați 800 de oameni
  5. OMV așteaptă o rată internă a profitabilității de 12% de pe urma dezvoltării proiectului Neptun Deep din Marea Neagră
  6. Canicula topește economia României. Cum lovește căldura extremă transporturile: "Dacă te oprești în tabla asta, nu mai ai nicio șansă"
  7. Ce țări a depășit România odată cu creșterea PIB-ului în ultimii 10 ani. Depășim state care nu au cunoscut comunismul
  8. Semnal de alarmă la un important proiect de infrastructură: ”Termenul din PNRR este foarte greu de îndeplinit” FOTO&VIDEO
  9. Bucureștiul după alegeri. Ce rămâne din trenul metropolitan: "Ne punem bețe în roate singuri. Mobilitatea nu ține cont de astfel de granițe" VIDEO
  10. Veste bună pentru șoferii care merg spre Bulgaria. CNAIR suspendă astăzi o taxă importantă la frontieră peste Dunăre