15 banci din 91 vor pica testele UE de stres

Marti, 28 Iunie 2011, ora 16:07
1087 citiri
15 banci din 91 vor pica testele UE de stres

Pana la 15 banci din Uniunea Europeana, dintr-un total de 91 evaluate, vor pica testele de stres prin care va fi verificata soliditatea lor financiara, potrivit unor surse din zona euro apropiate situatiei, informeaza Mediafax.

Sursele au spus ca Autoritatea Bancara Europeana urmeaza sa anunte in urmatoarele cateva saptamani ca 10-15 din cele 91 de banci care sunt verificate nu au promovat testele, fiind de asteptat ca aceastea sa provina din Grecia, Germania, Portugalia si Spania.

Autoritatea Bancara Europeana (ABE), care conduce procesul de evaluare, si Banca Centrala Europeana (BCE), care stabileste scenariile macroeconomice, vor conditii mai stricte de promovare.

Anul trecut, banci irlandeze care au promovat testele au fost ulterior nevoite sa primeasca sprijin financiar pentru a evita falimentul.

"Cate banci ne asteptam sa nu treaca testele? As spune 10-15", a declarat un bancher important din zona euro.

ABE vrea ca numarul bancilor care nu promoveaza testele sa fie mai mare ca anul trecut, pentru a dovedi ca verificarile sunt serioase, a declarat o a doua sursa, adaugand ca autoritatea nu vrea sa mearga si mai departe pentru a nu provoca panica si sa amplifice astfel criza datoriilor. 

#banci, #teste ue banci, #teste ue stres, #ue , #UE