WikiLeaks promite sa le dezvaluie turcilor adevarul despre Erdogan

Marti, 19 Iulie 2016, ora 13:59
15816 citiri
WikiLeaks promite sa le dezvaluie turcilor adevarul despre Erdogan
Foto: Flickr/Recep Tayyip Erdoğan

WikiLeaks anunta ca va publica o serie de documente care dezvaluie felul in care presedintele Recep Erdogan conduce Turcia cu o mana de fier, in contextul tentativei de lovitura de stat de zilele trecute.

"Pregatiti-va de o lupta adevarata care va incepe cu publicarea a peste 100.000 de documente referitoare la structura puterii din Turcia", a anuntat site-ul, citat de Al Jazeera.

La sfarsitul saptamanii trecute, Turcia a fost zguduita de o tentativa de lovitura de stat care a facut peste 290 de morti, mii de raniti si alti 7.500 e suspecti retinuti.

Atac in forta

WikiLeaks a anuntat pe contul de Twitter ca prima sarja include 300.000 de emailuri si 500.000 de documente ale oficialilor de la Ankara.

Pe de alta parte, Turcia este o tara supusa cenzurii, iar reporterii specializati in dezvaluiri socante sfatuiesc publicul sa fie pregatit sa salveze si sa distribuie mai departe dovezile compromitatoare la adresa regimului Erdogan.

"Le cerem turcilor sa fie pregatiti sa fenteze cenzura cu ajutorul TorBrowser si uTorrent", au mai scris reprezentantii WikiLeaks.

Anuntul a facut facut valva in Turcia, mii de utilizatori ai retelei postand mai departe vestea dezvaluirilor ce ar trebui sa apara pe 19 iulie, insa parerile raman impartite.

In vreme ce unii utilizatori spera ca aceste documente sa faca lumina in povestea loviturii de stat esuate, altii pun la indoiala momentul in care WikiLeaks a ales sa faca aceste dezvaluiri.

O parte dintre sustinatorii actualului regim se indoiesc si de veridicitatea datelor ce urmeaza sa fie prezentate, considerand ca organizatia are de gand sa sugereze o anumita slabiciune si vinovatie a liderilor politici din Turcia.

Unii dintre utilizatorii Twitter din Turcia au sugerat si faptul ca WikiLeaks este de partea sustinatorilor loviturii de stat, dar organizatia s-a aparat precizand ca mentine in continuare o linie neutra si este interesata doar de liberul acces la informatie.

Camp de lupta

Turcia fost pentru cateva zile scena unui razboi civil, dupa ce o factiune rebela din randul armatei a incercat sa rastoarne actuala putere de la Ankara.

Ciocnirile care au avut loc in weekend intre pucisti si fortele loiale lui Recep Erdogan au lasat in urma 290 de morti si peste 1.400 de raniti.

De asemenea, 7.500 de persoane suspectate ca ar fi fost implicate in tentativa de lovitura de stat au fost retinute, conform datelor prezentate de premierul Binali Yildirim.

In acelasi timp, analistii externi afirma ca valul masiv de arestari serveste intereselor presedintelui Erdogan, acesta folosind pretextul loviturii de stat pentru a epura sistemul institutional de adversarii politici.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#dezvaluiri Wikileaks Turcia, #coruptie regim Erdogan, #razboi civil Turcia, #lovitura stat Turcia, #Recep Erdogan , #Turcia