Turcia. Vicepremierul prezinta scuze manifestantilor raniti, dar cere incetarea protestelor

Marti, 04 Iunie 2013, ora 16:13
1269 citiri
Turcia. Vicepremierul prezinta scuze manifestantilor raniti, dar cere incetarea protestelor

Vicepremierul turc Bulent Arinç le-a prezentat marti scuze numerosilor manifestanti raniti in cadrul miscarii de contestare a Guvernului, care afecteaza de cinci zile toata Turcia.

"Imi prezint scuze tuturor celor care au fost victimele violentelor pentru ca sunt sensibili la protejarea mediului", a declarat Arinç, care este si purtatorul de cuvant al Guvernului turc, in cadrul unei conferinte de presa sustinute la incheierea unei intrevederi cu presedintele Abdullah Gul, relateaza AFP.

"Nu cred ca le datoram scuze celor care au provocat pagube pe strazi si au incercat sa ingradeasca libertatea oamenilor", a subliniat el.

"Ceea ce a facut sa derapeze lucrurile a fost folosirea gazelor lacrimogene de catre fortele de securitate, dintr-un motiv sau altul, impotriva unor persoane care aveau initial solicitari legitime", a apreciat Arinç, care si-a exprimat regretul inca de sambata ca folosirea gazelor lacrimogene a luat locul dialogului.

Peste 2.000 de persoane au fost ranite in confruntarile violente dintre politie si manifestanti, care dureaza de cinci zile, doar la Istanbul si Ankara, potrivit organizatiilor neguvernamentale de aparare a drepturilor omului si asociatiilor de medici.

Purtatorul de cuvant al Guvernului a anuntat marti "peste 300" de persoane ranite de la inceputul miscarii de protest antiguvernamental care a cuprins toata Turcia.

Arinc: Guvernul este sensibil la diferitele moduri de viata dar protestele trebuie sa inceteze

Guvernul de la Ankara cere totusi turcilor sa inceteze manifestatiile "astazi", dupa cum a declarat marti vicepremierul Bulent Arinç, in a cincea zi a miscarii de contestare care ii reproseaza puterii ca vrea sa "islamizeze" societatea turca.

Guvernul turc respecta "diferitele moduri de viata" ale tuturor cetatenilor, a afirmat Bulent Arinç.

"Diferentele constituie cea mai mare bogatie a Turciei (...) Guvernul nostru respecta si este sensibil la diferitele moduri de viata", a asigurat Arinç, care este si purtatorul de cuvant al Guvernului, la incheierea unei intrevederi cu presedintele Abdullah Gul.

El a adaugat, de asemenea, ca primele manifestatii organizate la Istanbul saptamana trecuta pentru a denunta un proiect de urbanizare a Guvernului islamo-conservator turc care s-au propagat in toata Turcia, au fost "juste si legitime".

"Primele manifestatii fondate pe ingrijorarile ecologistilor sunt juste si legitime", a declarat Arinç.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#manifestatii Turcia, #raniti Turcia, #pozitie guvern Turcia proteste, #scuze guvern turc , #Turcia