Va renunta Putin la sustinerea lui Bashar al-Assad de dragul lui Erdogan?

Luni, 03 August 2015, ora 16:33
2291 citiri
Va renunta Putin la sustinerea lui Bashar al-Assad de dragul lui Erdogan?
Foto: Kremlin

Presedintele turc, Recep Erdogan crede ca omologul sau din Rusia este pe punctul de a renunta la sustinerea neconditionata aratata dictatorului sirian Bashar al-Assad.

Rusia si Turcia au opinii diferite in ceea ce priveste regimul de la Damasc, dar Erdogan crede ca Putin nu mai este atat de convins de necesitatea de a intretine o relatie stransa cu Al-Assad, anunta cotidianul Hurriyet Daily News.

In tabere opuse

"Pe Putin l-am vazut adoptand o atitudine mai pozitiva in timpul discutiilor de la Baku si apoi in conversatiile telefonice.

Nu mai are aceeasi atitudine de a-l sustine pana la capat pe Al-Assad. Cred ca este posibil chiar sa renunte la acesta", s-a confesat Erdogan jurnalistilor turci.

Intamplator sau nu, la Baku s-a discutat pe indelete si proiectul Turkish Stream, un gazoduct prin care Rusia vrea sa transporte pe teritoriul Turciei 63 de miliarde de metri cubi de gaz catre piata UE.

In acest moment insa, negocierile pentru proiectul de acord guvernamental ce ar trebui semnat intre Moscova si Ankara au fost suspendate la cererea Turciei, lasand loc de speculatii privind o eventuala pozitie comuna in problema siriana inainte de semnarea acordului pe proiectul Turkish Stream.

Turcia si Rusia au avut abordari diferite in privinta crizei politice care a dus la declansarea razboiului civil din Siria.

Ankara a manifestat dorinta de a vedea inlaturat regimul Al-Assad, in timp ce Kremlinul a promis o sustinere neconditionata.

Turcii pleaca la razboi

In acest moment, Turcia a inceput propriile operatiuni militare pe teritoriul sirian, acuzand nevoia de a stopa extinderea Statului Islamic pana pe terioriul sau.

Totodata, rebelii kurzi din PKK din interiorul Turciei si din regiunile invecinate de la granita cu Irakul sunt tinta altor atacuri militare duse de armata turca.

O baza militara de la Incirlik ar putea fi folosita de trupele NATO pentru a lansa atacuri asupra zonelor controlate de Statul Islamic in Siria si Irak.

Arabia Saudita, Qatar, Marea Britanie si Franta sunt asteptate sa se alature operatiunilor militare derulate de turci.

Washingtonul pare sa fie prins intre ciocan si nicovala in ceea ce priveste nevoia de a mentine un aliat stabil precum Turcia si circumstantele care fac anumite grupari rebele din nordul Siriei si Irak sa lupte impotriva jihadistilor din Statul Islamic.

"Am discutat la telefon cu presedintele Obama si i-am spus, inainte de atacul asupra orasului Kobane, sa nu trimita armament acolo. L-am avertizat ca risca sa ajunga in mainile teroristilor. Timpul ne-a dat dreptate", a precizat Erdogan, facand referire la un incident in care armamentul destinat rebelilor din cadrul Partidului Democratic de Uniune (PYD) a ajund direct in mainile teroristilor ISIS.

Acum, presedintele turc a afirmat ca recentele atentate de pe teritoriul Turciei fac necesara interventia armata peste granita. "Am informat aliatii despre aceste opratiuni derulate impotriva ISIS si PKK.

Statele Unite cunosc pozitia ferma a Turciei de a nu tolera nicio miscare terorista in nordul Siriei", a mai spus Erdogan.

#negocieri Turcia Rusia, #razboi Turcia, #razboi civil Siria , #Turcia