Urmeaza prigoana: Erdogan are mana libera sa-si vaneze adversarii

Luni, 18 Iulie 2016, ora 14:27
8249 citiri
Urmeaza prigoana: Erdogan are mana libera sa-si vaneze adversarii
Foto: Kremlin

Tentativa esuata de a-l detrona pe presedintele turc Recep Erdogan, din cursul acestui weekend, este de asteptat sa puna si mai multa presiune pe opozantii regimului, cred analistii politici.

De la declansarea loviturii de stat, numarul celor retinuti din randul fortelor militare ale tarii si organelor de ancheta a crescut cu aproape 6.000 de persoane, arata datele culese de postul american CNBC.

Tapi ispasitori

Inca de la inceput, seful statului turc a dat vina pe "teroristii" coordonati de un lider religios refugiat in exil in statul american Pennsylvania, Fethulah Gullen, desi acesta neaga orice legatura cu revolta declansata in tara sa natala.

Gullen nu este singurul personaj asupra caruia se va declansa prigoana, cred analistii agentiei Stratfor.

"Vor urma multe epurari. Erdogan va folosi acest prilej pentru a demonstra ca o modificare a Constitutiei se impune, astfel incat Turcia sa se debaraseze de trecutul sau intesat de lovituri de stat", afirma Reva Goujon, analist Stratfor.

O cerere pentru extradarea lui Gullen a fost deja inaintata de Ankara catre oficialii din Statele Unite, iar analistul Stratfor sustine ca Turcia are la mana atuul bazei militare de la Incirlik folosita de coalitia internationala pentru operatiunile impotriva Statului Islamic.

Pe de alta parte, lideri din imediata vecinatate, asa cum ar fi premierul elen Alexis Tsipras si aliati din Orientul Mijlociu au comunicat deja ca vor raspunde la cererile de extradare a cetatenilor turci banuiti a fi avut un rol in declansarea loviturii de stat, anunta si cotidianul Hurriyet Daily News.

"Vom asista la epurari in sistemul juridic, militar si in politie. Va fi o eliminare totala din sistem a dizidentilor, inclusiv a adeptilor lui Gullen", a adaugat Goujon.

Nervi in UE

Pe masura ce presedintele Turciei se pregateste sa prinda in navod toti posibilii adversari de pe scena publica si politica, nervozitatea se raspandeste si pe continentul european.

Imagini cu violentele indreptate impotriva militarilor banuiti a fi participat la tentativa de inlaturare a lui Erdogan de la carma Turciei s-au raspandit rapid pe retelele social-media, iar liderii politici din Europa au destule motive de a fi ingrijorati.

In ciuda rapoartelor privind desele incalcari ale drepturilor omului din Turcia, liderii UE au recurs la un compromis prin semnarea unui parteneriat cu Ankara in vederea stoparii cohortelor de refugiati din Orientul Mijlociu care se scurgeau spre UE.

In schimb, Turcia urma sa beneficieze de sprijin financiar si politic in vederea integrarii tarii in cadrul blocului comunitar. Acum, liderii politici din UE se vad nevoiti sa ii atraga atentia lui Erdogan ca pretextul loviturii de stat esuate nu ii da dreptul sa isi elimine brutal adversarii din opozitie.

#lovitura stat Turcia, #Recep Erdogan, #drepturile omului Turcia, #cereri extradare, #opozitie Turcia , #Turcia