Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

UE reia dialogul cu Turcia:Tusk si Juncker se intalnesc cu reprezentantii Ankarei la Bruxelles

UE reia dialogul cu Turcia:Tusk si Juncker se intalnesc cu reprezentantii Ankarei la Bruxelles


Oficialii europeni sunt decisi sa initieze un nou dialog cu Turcia pentru a rezolva detensiona relatiile dintre ce le doua parti, o intalnire in format trilateral fiind stabilita pentru 13 iunie, la Bruxelles.

"Este important sa nu mai vorbim unii despre altii, ci sa vorbim unii cu altii", a apreciat un oficial european, anunta Hurriyet Daily News.

Turcia va fi reprezentata de doi ministri secretari de stat, care vor discuta cu presedintele Consiliului European, Donald Tusk, si cu cel al Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, chestiuni legate de integrarea tarii in uniunea vamala, programul de liberalizare a vizelor, lupta antiterorism si acordul pe tema crizei refugiatilor.

Agenda de lucru a intalnirii este similara cu cea de acum un an, dinaintea loviturii de stat din Turcia, moment care a generat represalii initiate de presedintele Erdogan impotriva fortelor opozante, lucru care a dus brusc la racirea relatiilor cu unele state europene.

In acelasi timp, reprezentantii celor doua parti vor trebui sa stabileasca si care va fi calendarul viitoarelor runde de intalniri si formatul in care acestea se vor derula: tripartit sau sub forma unui summit la care sa fie invitati si reprezentanti ai statelor membre.

In cadrul programului de liberalizare a vizelor, oficialii europeni au solicitat Ankarei sa indeplineasca anumite conditii de verificare a cetatenilor sai inainte de eliberarea vizelor pentru Europa, lucru nerealizat pana acum, dupa cum a precizat in aprilie reprezentantul UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini.

Liberalizarea vizelor este parte a acordului de gestionare a crizei refugiatilor, in care Turcia s-a angajat sa retina pe teritoriul sau imigranti preluati din Siria si Irak in schimbul unor avantaje economice si diplomatice.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2431 ori