Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ofera de nerefuzat a lui Putin

Turcii ar cumpara din nou rachete de miliarde din Rusia, desi sunt scumpe si nu sunt compatibile NATO

Turcii ar cumpara din nou rachete de miliarde din Rusia, desi sunt scumpe si nu sunt compatibile NATO


Turcii ar putea sa cumpere rachete antiaeriene din Rusia, dupa vizita lui Vladimir Putin la Istanbul, aceleasi rachete care acum trei ani erau considerate de Erdogan prea scumpe.

Analiza ofertelor depuse in 2013 pentru sistemul defensiv antiaerian al Turciei a dat castig de cauza unei companii din China, China Precision Manufacturing Import-Export Corporation (CPMIEC), care a prezentat un pret de 3,44 miliarde de dolari, arata Defense News.

In cursa mai erau inscrise companii precum Lockheed Martin, Raytheon, Eurosam, dar si o firma din Rusia, a carei oferta fost descalificata din start, oficialii de la Ankara explicand ca varianta de pret prezentata de rusi era dubla fata de cea mai convenabila oferta.

Intr-un final, in noiembrie 2015, Turcia a renuntat la negocierile purtate cu partea chineza, principalul motiv fiind incompatibilitatea cu infrastructura NATO.

Solutia de avarie a constat in incredintarea contractului catre doi producatori autohtoni: Rocketsan si Aselsan.

In acelasi timp insa, Ankara a continuat sa negocieze cu producatorii de armament din SUA si Europa.

Dupa vizita lui Vladimir Putin la Istanbul, ocazie cu care s-a semnat si acordul TurkStream, iata ca aceeasi companie din Rusia a fost invitata sa participe la licitatia din care a fost data afara acum trei ani.

Problema compatibilitatii sistemelor de rachete rusesti cu restul infrastructurii defensive NATO ramane insa una importanta.

Expertii sustin ca selectarea unui sistem aerian defensiv produs in Rusia necesita crearea unei infrastructuri operationale separate, acesta nefiind compatibil cu sistemele NATO si americane amplasate in regiune.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 5934 ori