Turcia si-a rambursat datoriile catre FMI

Marti, 14 Mai 2013, ora 14:33
1470 citiri
Turcia si-a rambursat datoriile catre FMI

Turcia a rambursat marti in totalitate datoriile catre Fondul Monetar International (FMI), a declarat premierul turc Tayyip Erdogan, facandu-si astfel intrarea in clubul tarilor care nu au datorii fata de FMI, transmite AFP.

Premierul turc a explicat ca o ultima transa de 412 milioane de dolari (317 milioane de euro) a fost rambursata marti institutiei financiare internationale de Banca centrala a Turciei.

"Dupa o lunga perioada Turcia si-a redus la zero datoria fata de FMI. Doresc ca acest pas sa fie unul propice pentru tara noastra", a declarat marti Erdogan in cursul unei interventii in fata deputatilor din formatiunea sa, Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP), care se afla la putere.

Premierul a adaugat ca de acum inainte Turcia va investi veniturile fiscale in infrastructura.

La randul sau, vice-premierul turc, Ali Babacan, a subliniat ca Turcia s-a angajat sa contribuie cu pana la 5 miliarde de dolari la operatiunile FMI.

Incepand din 1958, Turcia s-a indatorat in mai multe reprize de la FMI. In anul 2008 Turcia a finalizat ultimul sau acord stand-by semnat cu FMI in 2005, iar in 2010 a refuzat ajutorul Fondului dupa doi ani de negocieri cu institutia financiara internationala.

In 2010 si 2011 economia turca a inregistrat o revenire spectaculoasa in pofida crizei financiare globale, insa in 2012 ritmul de crestere al economiei turce a incetinit la 2,2%.

Guvernul condus de Erdogan a demarat mai multe proiecte mari de infrastructura precum construirea celui de al treilea aeroport din Istanbul, care ar urma sa devina cel mai mare aeroport din lume.

#Turcia datorii FMI, #Turcia imprumuturi internationale, #Turcia acord FMI , #Turcia