Turcia se va conecta la reteaua electrica europeana - 05 Octombrie 2010

Marti, 05 Octombrie 2010, ora 16:38
784 citiri
Turcia se va conecta la reteaua electrica europeana - 05 Octombrie 2010

Turcia isi va conecta reteaua electrica la cea europeana la sfarsitul lunii octombrie, ceea ce va permite Bulgariei sa vanda energie electrica statului turc, potrivit Ministerului bulgar al Economiei si Energiei, preluat de Reuters.

Sofia poate vinde 150 de megawati de energie electrica in noiembrie si decembrie si pana la 500 de megawati pe luna incepand cu anul viitor, se arata intr-un comunicat al ministerului, dupa o intalnire a ministrului bulgar al Economiei si Energiei, Traico Traikov, cu omologul turc, Taner Yildiz.

In acest sens, compania nationala bulgara de electricitate, NEK, va organiza o licitatie pentru care si-a exprimat deja interesul 12 companii, mentioneaza comunicatul.

Turcia a renuntat la importurile de electricitate din Bulgaria in 2003, sustinand ca Sofia nu a reusit sa progreseze cu dezvoltarea proiectelor de infrastructura care faceau parte dintr-un acord bilateral incheiat intre cele doua state.

Intelegerea includea construirea unei complex hidroenergetic pe raul Gorna Arda, langa granita cu Turcia.

In cele din urma, Bulgaria a semnat un acord cu grupul austriac EVN pentru repornirea proiectului.

Ministrii au discutat, de asemenea, despre construirea unei legaturi intre retelele de gaze naturale ale celor doua state, care ar putea deveni parte din proiectul european Nabucco.

"Constructia unei legaturi reversibile intre Bulgaria si Turcia va asigura posibilitatea livrarilor de gaze naturale din regiunea Marii Caspice si Orientul Mijlociu catre cele doua state", se mai spune in comunicat.

Sofia va incerca sa finanteze partial interconectarea retelelor de gaze naturale cu fonduri europene, a spus Traikov. Bulgaria vrea, de asemenea, sa construiasca legaturi cu retelele din Grecia, Romania si Serbia.

Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm au anunțat recent rezultatele promițătoare ale testelor efectuate cu tehnologia avansată de modulație 1024 QAM (Quadrature Amplitude Modulation), înregistrând o...
#turcia, #retea, #electrica, #europeana , #Turcia