Turcia se foloseste de Nabucco pentru a grabi aderarea la UE

Sambata, 09 Mai 2009, ora 11:04
1493 citiri
Turcia se foloseste de Nabucco pentru a grabi aderarea la UE

Presedintele turc Abdullah Gul si-a luat angajamentul, vineri, la Praga, sa sustina proiectul de gazoduct Nabucco, promovat de Bruxelles, sperand sa obtina astfel trecerea la o noua etapa in procesul sau de aderare la Uniunea Europeana.

Azerbaidjanul, Georgia, Turcia, Egiptul si UE au semnat vineri, la Praga, o declaratie comuna prin care sustin Nabucco, proiect care vizeaza sa aduca gaz din Marea Caspica si din Orientul Mijlociu catre Europa, tranzitand teritoriul turc si ocolind Rusia, arata AFP.

Declaratia precizeaza ca Turcia si tarile europene vizate vor semna pana la sfarsitul lunii iunie "un acord interguvernamental" privind Nabucco.

Acest acord cuprinde modalitatile de tranzit al gazului pe teritoriul turc, obiect al mai multor luni de negocieri intense.

"Vom semna un memorandum privind proiectul Nabucco", a confirmat Gul intr-o conferinta de presa organizata la Praga. "Suntem interesati sa il semnam", a adaugat el, subliniind ca vointa politica a Ankarei in acest dosar este la fel de puternica precum dorinta sa de deschide un nou capitol de negociere cu UE.

"Depinde de UE sa deschida capitolul energie", a explicat el. "De fapt este obligatia sa", "este o problema de credibilitate a UE", a adaugat el, subliniind ca Turcia contribuie la imbunatatirea securitatii energetice a blocului european prin sustinerea acordata Nabucco.

Turcia a deschis in total 10 capitole tematice dintre cele 35 care jaloneaza negocierile de aderare la UE. Discutiile sunt ingreunate de faptul ca Ankara nu recunoaste Ciprul, de lentoarea reformelor democratice din Turcia si de ostilitatea mai multor tari europene fata de ideea aderarii acestui stat la Uniunea Europeana

Nabucco vizeaza sa permita o diversificare a surselor si rutelor de aprovizionare cu gaz a Europei. Gul s-a aratat foarte increzator in viitorul proiectului, a carui finantare si aprovizionare cu gaz sunt departe de a fi asigurate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#turcia, #nabucco, #ue, #aderare , #Turcia