Turcia se asteapta la o inflatie de 23,5% in 2018

Joi, 01 Noiembrie 2018, ora 10:09
2411 citiri
Turcia se asteapta la o inflatie de 23,5% in 2018
Foto: CC0 Creative Commons

Banca Centrala a Turciei si-a majorat, miercuri, in mod semnificativ prognoza de inflatie pentru acest an si anul viitor, si totodata a promis ca va continua sa inaspreasca politica monetara daca va fi nevoie, transmite Reuters.

Lira turceasca s-a depreciat cu aproape o treime in raport cu dolarul in acest an, ceea ce a dus la o crestere semnificativa a pretului alimentelor si combustibililor, investitorii fiind ingrijorati cu privire la efectele asupra economiei reale si sectorului bancar.

Guvernatorul Murat Cetinkaya a anuntat miercuri ca Banca Centrala a Turciei a decis sa isi majoreze prognoza de inflatie pentru 2018 pana la 23,5%, de la 13,4%, iar cea pentru 2019 la 15,2%, de la 9,3%. De asemenea, a fost majorata si prognoza de inflatie pentru 2020 pana la 9,5%, de la 6,7% cat se estima in precedentul raport privind inflatia.

"Plecand de la ipoteza unei politici monetare stricte si a unei coordonari sporite a politicilor concentrate pe reducerea inflatiei, se estimeaza ca inflatia va reveni treptat la nivelul tinta", a declarat Murat Cetinkaya cu ocazia prezentarii raportului trimestrial de inflatie.

Banca Centrala a Turciei a avut mult timp o tinta de inflatie de 5% iar Cetinkaya a anuntat ca va continua sa utilizeze toate instrumentele disponibile pentru a reduce inflatia adaugand ca noi decizii de inasprire a politicii monetare vor fi adoptate daca va fi nevoie.

Saptamana trecuta, Banca Centrala a Turciei a decis sa mentina dobanda de referinta la 24%, dupa o majorare cu 625 de puncte de baza in luna septembrie. Insa, in conditiile in care luna trecuta rata anuala a inflatiei a ajuns la 24,52%, economistii sustin ca Banca Centrala a Turciei practica o dobanda de referinta reala (care tine cont de majorarile de preturi) in teritoriul negativ.

Daca anul trecut economia Turciei a inregistrat un avans de 7,4%, cel mai puternic ritm de crestere din G20, pentru acest an Guvernul de la Ankara mizeaza pe un avans de 3,8%, urmat de un avans de 2,3% anul viitor. Insa Fondul Monetar International este mai pesimist si mizeaza pe o crestere de 3,5% in acest an, urmata de o crestere de 0,4% in 2019.

#inflatie Turcia , #Turcia