Turcia: Romania este cel mai important partener din zona

Vineri, 03 Iulie 2009, ora 16:43
2543 citiri
Turcia: Romania este cel mai important partener din zona

Turcia doreste sa colaboreze cu Romania in domeniul transporturilor, pentru a lega Constanta de alte porturi importante din regiune sau pentru a transforma Dunarea intr-un nou "Drum al matasii", care sa lege Occidentul de Asia, a spus ministrul de externe turc, Ahment Davutoglu, la Bucuresti, precizeaza NewsIn.

"Romania este pentru noi cel mai important partener economic din zona", a spus ministrul turc.

"Relatiile romano-turce sunt relatii foarte vechi, cu radacini adanci in istorie. Anul trecut am sarbatorit 130 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice. In prezent relatiile dintre Turcia si Romania pot fi date exemplu de relatie intre doua tari", a accentuat, oficialul turc.

Davutoglu a exprimat interesul Turciei privind proiectele de infrastructura si transport din Romania, care poate fi punctul de legatura dintre Occident si spatiul asiatic.

"Am discutat in detaliu aspecte privind colaborarea economica in zona Marii Negre. Vom dezvolta proiecte de colaborare in zona Marii Negre, proiecte care se refera la domeniul energiei, la domeniul transporturilor, in asa fel incat sa putem sa legam portul Constanta de importante porturi din regiunea Marii Neagre", a accentuat ministrul turc.

"In felul acesta tarile occidentale se vor lega mult mai bine de zona Asiei. La fel, si Dunarea ar putea deveni pentru noi un nou Drum al matasii, care sa lege Occidentul de Asia", a declarat seful diplomatiei turce.

Ministrul roman de externe Cristian Diaconescu a atras si el atentia in legatura cu proiectele de cooperare dintre cele doua tari.

"Am explorat o serie de proiecte de cooperare in ceea ce priveste Marea Neagra si am exprimat interesul ca Turcia sa participe la proiectele promovate in interiorul Sinergiei Marii Negre", a evidentiat seful diplomatiei romane.

Relatiile economice dintre Turcia si Romania au atins un nivel deosebit de dezvoltat, in opinia ministrului turc, care a spus ca volumul schimburilor comerciale a ajuns, la sfarsitul lui 2008, la 7,5 miliarde de dolari, volumul total al investitiilor Turciei in Romania a ajuns la 5 miliarde de dolari, iar 6.000 de investitori turci isi desfasoara activitatea in Romania.

"Romania este pentru noi cel mai important partener economic din zona", a accentuat oficialul.

#Turcia, #romania, #partener, #zona, #Constanta, #Dunare , #Turcia