Turcia reintroduce amnistia fiscala pentru a repatria banii offshore

Joi, 25 Aprilie 2013, ora 12:02
1776 citiri
Turcia reintroduce amnistia fiscala pentru a repatria banii offshore

Guvernul turc a trimis joi Parlamentului un proiect de lege vizand reintroducerea amnistiei fiscale destinate sa-i incurajeze de cetatenii bogati sa repatrieze fondurile din strainatate fara taxe si amenzi, transmite Reuters.

Potrivit actului normativ, cetatenii vor plati un impozit de doar 2% pentru fondurile repatriate, evitand plata unor impozite care altfel s-ar ridica la 30-40%.

De asemenea, cei care isi repatriaza fondurile din strainatate vor evita o investigatie, daca averea a fost generata in Turcia si mentinuta in mod incorect peste hotare.

Pentru a putea beneficia insa de aceasta amnistie fiscala, persoanele fizice si companiile vor fi obligate sa-si declare averea pana la finele lunii iulie. Analistii nu se asteapta ca proiectul de lege sa intampine rezistenta in Parlament si ar putea fi aprobat luna viitoare.

Turcia a mai utilizat odata acest program in 2009 pentru a face fata efectelor crizei globale, cetatenii si firmele repatriind atunci fonduri de aproximativ 50 de miliarde de lire (28 de miliarde de dolari la cursul de schimb actual). Un oficial din Ministerul turc al Economiei a apreciat ca este greu de estimat care vor fi fondurile repatriate de data aceasta.

Saptamana trecuta, vicepremierul turc Ali Babacan a declarat pentru cotidianul Hurriyet ca cetatenii turci au 130 de miliarde de dolari in conturile din strainatate, dintre care 50 de miliarde de dolari in obligatiuni emise de Trezoreria SUA, ceea ce sugereaza ca amnistia fiscala va inregistra un succes mai mare de data aceasta decat la programul din 2009.

In 2011, Turcia a fost economia europeana cu cel mai puternic ritm de crestere, gratie unui avans al PIB de 8,5%, insa in 2012 a incetinit semnificativ, la 2,2%, iar guvernul este interesat ca relansarea sa inceapa inaintea alegerilor de anul urmator.

Dependenta Turciei de importurile de combustibili fac din deficitul de cont curent principala slabiciune a economiei iar fondurile pastrate in tara sau repatriate din strainatate sunt cu atat mai importante.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#amnistie fiscala Turcia, #evaziune fiscala Turcia, #bani strainatate Tucia, #fonduri offshore firme Turcia , #Turcia