Turcia risca sa fie declarata paradis fiscal si sa piarda banii europeni din aceasta cauza

Joi, 23 Noiembrie 2017, ora 16:38
3521 citiri
Turcia risca sa fie declarata paradis fiscal si sa piarda banii europeni din aceasta cauza
Foto: CC0 Creative Commons

Uniunea Europeana ar putea decide luna viitoare includerea Turciei pe lista neagra a paradisurilor fiscale, o decizie care ar inaspri si mai mult tensiunile dintre Ankara si cel mai mare bloc comercial mondial, informeaza Bloomberg.

Potrivit unor surse comunitare precum si unor documente consultate de Bloomberg, un grup de lucru european infiintat pentru identificarea jurisdictiilor non-cooperante in materie de fiscalitate a ajuns la concluzia ca angajamentele Turciei vizand solutionarea problemelor cu privire la transparenta precum si cu privire la eliminarea regimurilor fiscale preferentiale "sunt insuficiente" pana acum.

In consecinta, grupul de lucru ar putea recomanda ministrilor europeni de Finante sa adauge Turcia pe lista neagra a paradisurilor fiscale la reuniunea lor din 5 decembrie.

Chiar daca statele UE au opinii diferite cu privire la utilizarea sanctiunilor financiare impotriva jurisdictiilor care sunt considerate non-cooperante in materie de fiscalitate, o includere a Turciei pe lista neagra a paradisurilor fiscale ar afecta reputatia tarii si ar creste presiunile asupra companiilor din UE sa isi revizuiasca investitiile.

Sursele sustin ca mai multe tari, inclusiv Franta, sustin aplicarea unor masuri punitive precum excluderea de la finantarea internationala, dar deocamdata nu a fost luata o decizie.

Posibila includere a Turciei pe lista neagra a paradisurilor fiscale vine intr-un moment in care Germania isi foloseste influenta pe care o detine in cadrul mai multor institutii internationale de dezvoltare, precum Banca Europeana de Investitii sau Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, pentru ca acestea sa reduca finantarea oferita Turciei.

Sursele citate de Bloomberg au declarat ca si bancile comerciale germane au inceput sa isi revizuiasca expunerea pe Turcia, dupa ce cancelarul german Angela Merkel a declarat ca UE ar putea reduce fondurile de pre-aderare acordate Turciei ca reactie la campania de intimidare a institutiilor democratice.

Turcia poate sa evite o includere pe lista neagra a paradisurilor fiscale, insa timpul necesar pentru a oferi noi angajamente inainte de urmatoarea reuniune a ministrilor europeni de Finante se scurge rapid.

In discutiile care au avut loc intre membrii grupului european de lucru, reprezentantul Marii Britanii a subliniat ca Turcia este un partener important al UE insa expertii au precizat ca orice decizie pentru a evita criteriile tehnice privind includerea pe lista neagra a paradisurilor fiscale poate fi luata numai la nivel politic, a declarat un participant la acea reuniune.

Ambasadorii care reprezinta guvernele UE urmeaza sa discute lista neagra a paradisurilor fiscale inainte de reuniunea ministrilor europeni de Finante.

Potrivit unui document de lucru care dateaza din 21 noiembrie, consultat de Bloomberg, pana la 36 de tari ar putea fi incluse pe lista neagra a paradisurilor fiscale, inclusiv state precum Serbia, Armenia, Insulele Cook, Insulele Marshall, Panama si Tunisia.

In acest moment, fiecare tara membra UE are propria sa lista a jurisdictiilor pe care le considera mai putin cooperante in materie de fiscalitate.

Criteriile pentru definirea unui paradis fiscal variaza foarte mult in randul statelor membre UE.

O eventuala lista neagra a UE ar avea o greutate mai mare, iar jurisdictiile incluse pe aceasta lista ar pute fi supuse unor sanctiuni daca nu coopereaza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Turcia paradis fiscal, #Turcia sanctiuni fiscale , #Turcia