Turcia. Mii de persoane continua protestele in ciuda interventiei fortelor de ordine

Marti, 04 Iunie 2013, ora 09:45
1444 citiri
Turcia. Mii de persoane continua protestele in ciuda interventiei fortelor de ordine
Sursa foto: Theaustralian.com.au

Mii de persoane continuau sa manifesteze in noaptea de luni spre marti in Piata Taksim, in centrul Istanbulului, si in zeci de orase din Turcia, in a cincea zi consecutiv, marcata de noi confruntari intre politisti si manifestanti, relateaza AFP.

Un semn al agravarii nemultumirii, una dintre cele mai importante confederatii turce a indemnat la o greva de doua zile, incepand de marti, cu scopul de a denunta recurgerea statului la "teroare" impotriva contestatarilor.

Pentru prima data de la inceputul acestei miscari, a fost semnalata moartea a doua persoane in legatura cu tulburarile. Uniunea medicilor turci a anuntat ca un tanar a fost ucis duminica seara la Istanbul de o masina care a intrat in multime, iar un tanar in varsta de 22 de ani a murit luni la spital dupa ce a fost impuscat in timpul unei manifestatii in sudul Turciei, potrivit postului NTV.

La Ankara, politia a dispersat luni seara cu gaze lacrimogene si tunuri cu apa grupari ostile Guvernului islamisto-conservator condus de Recep Tayyip Erdogan. In schimb, premierul a negat orice deriva autoritarista si a respins ideea unei "primaveri turce", dand asigurari din Maroc, unde se afla in vizita, ca situatia in tara sa este pe cale sa se detensioneze.

Loctiitor in absenta sefului Guvernului, vicepremierul Bulent Arinç urmeaza sa sustina marti o conferinta de presa, la ora 9.00 GMT (12.00, ora Romaniei), pe tema acestor evenimente fara precedent. El a laudat luni virtutile dialogului, "in loc sa se traga asupra oamenilor".

Interventie in forta a autoritatilor in ciuda discursului pasnic

In cartierul Kavaklidere din Ankara, unitati antirevolta au tras luni seara cu gloante de cauciuc spre contestatari, majoritatea tineri, care le-au atacat cu pietre, potrivit postului CNN-Turk.

La Istanbul, politistii au tras zeci de grenade cu gaze lacrimogene pentru a disloca din cartierul Gumussuyu (partea europeana) aproximativ 500 de manifestanti ce au ridicat baricade si au aprins focuri, potrivit unor martori si unor posturi de televiziune.

Insa atat in acest megalopolis, cat si la Ankara, alte reuniuni de amploare au continuat pasnic in noaptea de luni spre marti.

Manifestanti si forte de ordine au reluat luni confruntari violente, atat in capitala, in Piata Kizalay, cat si la Istanbul, in apropierea sediului biroului sefului Guvernului.

La fel de hotarati, mii de locuitori din Istanbul au ocupat din nou Piata Taksim, aflata in centrul miscarii de contestare, goala incepand de sambata dupa-amiaza, in urma interventiei politiei. Ei agitau steaguri turce si scandau "Tayyip, demisia!".

Voci in dezacord in cadrul puterii

Sigur pe el, Erdogan a sfidat din nou strada inainte sa plece luni la pranz din Turcia intr-un turneu de patru zile in tari din Magreb.

"Ramanem fermi", a declarat seful Guvernului pentru presa. "Þara mea va raspunde" cu ocazia alegerilor locale din 2014, "daca intr-adevar avem practici antidemocratice.

Natiunea noastra ne va rasturna" de la putere, a subliniat el.

"Da, este primavara, dar nu o vom lasa sa devina iarna", a adaugat el, referindu-se la "primavara araba", dupa care i-a acuzat pe manifestanti ca sunt condusi de "extremisti" cu "legaturi" in strainatate.

Cateva ore mai tarziu, la Rabat de aceasta data, Erdogan a apreciat ca situatia este "pe cale sa revina la calm". "La intoarcerea mea din aceasta vizita (in Magreb), problemele vor fi reglate", a continuat el.

Mai conciliant, presedintele Abdullah Gul a indemnat manifestantii la calm si l-a contrazis pe premier. "Este intru totul natural sa fie exprimate opinii diferite (...) in cadrul unor manifestatii pasnice", a spus el.

Cadere de peste 10% a Bursei din Istanbul

Bursa de la Istanbul si-a incheiat sedinta, luni, cu o scadere de 10,47%, reflectand ingrijorarea pietelor. Lira turca a inregistrat, ulterior, o cadere brusca.

Incepand de vineri, protestul unei maini de activisti fata de un proiect de desfiintare a unui parc public din Istanbul s-a extins pe intregul teritoriu al Turciei.

Acuzat de deriva autoritarista si ca vrea sa "islamizeze" societatea turca, Erdogan se confrunta, in prezent, cu o miscare de contestare de o amploare inedita de la venirea la putere a formatiunii sale, Partidul Dreptartii si Dezvoltarii (AKP, rezultat dintr-o miscare islamista) in 2002.

Violentele inregistrate in ultimele trei zile s-au soldat cu aproximativ 1.000 de raniti la Istanbul si cel putin 700 la Ankara, potrivit unor organizatii de apararea drepturilor omului si sindicate ale medicilor din cele doua orase.

Aceste date nu au fost confirmate initial de catre autoritati, ministrul de Interne Muammer Guler evocand duminica un bilant de 58 de civili si 115 politisti raniti in cele 235 de manifestatii inregistrate de martea trecuta si pana sambata in 67 de orase.

Brutalitatea reprimarii, evocata pe larg pe retele de socializare turce, a suscitat numeroase critici in tari occidentale ca Statele Unite, Franta si Marea Britanie.

Puternica Confederatie a Sindicatelor din Sectorul Public (KESK) a indemnat marti la greva. "Teroarea exercitata de stat impotriva manifestantilor intru totul pasnici continua astfel incat ameninta viata civililor", subliniaza organizatia intr-un comunicat postat pe site.

KESK (stanga), care revendica 240.000 de membri in cadrul a 11 sindicate, a apreciat totodata ca brutalitatea reprimarii traduce "ostilitatea fata de democratie" a Guvernului islamisto-conservator.

#proteste Turcia, #violente Turcia, #interventie politie Turcia, #regim Erdogan Turcia , #Turcia