Turcia cumpara din SUA bombe spargatoare de buncare de 700 de milioane de dolari

Marti, 01 Martie 2016, ora 18:00
5367 citiri
Turcia cumpara din SUA bombe spargatoare de buncare de 700 de milioane de dolari
Foto: Kunsan.af.mil

Pentagonul a acordat firmelor Ellwood National Forge, General Dynamics Ordnance si Tactical Systems un contract de 682,9 milioane dolari pentru livrarea unei cantitati nespecificate de bombe ghidate BLU-109 catre Turcia.

"Afacerea a fost facuta in timp util, in conditiile in care purtam un razboi asimetric si avem nevoie de acest tip de munitie", a explicat un oficial din armata turca, citat de Defense News.

Este prima livrare de munitie de acest tip catre Turcia, au precizat surse din interiorul Pentagonului. Anul trecut, Washingtonul a aprobat livrarea de bombe ghidate si catre Arabia Saudita.

Fortele aeriene din Turcia au reluat bobardamentele asupra pozitiilor ocupate de militantii PKK in nordul Irakului, dupa ce armistitiul de incetare a focului incheiat in 2013 a fost incalcat in vara anului trecut de rebelii kurzi.

BLU-109 este o bomba inteligenta ghidata prin laser care penetreaza zidurile cazematelor inamice si se afla in dotarea fortelor militare americane inca din 1985, fiind folosita cu succes in cadrul operatiunilor din Irak si Afganistan.

Bomba ghidata contine 250 kg de explozibil Tritonal, un amestec de 80% TNT si 20% praf de aluminiu. BLU-109 are un sistem intarziat de detonare, ceea ce permite bombei sa explodeze abia dupa ce penetreaza peretii buncarului-tinta.

#vanzare armament Turcia, #razboi Turcia, #bombe ghidate, #atacuri PKK , #Turcia