Turcia avertizeaza Occidentul: Daca ne pierdeti de parteneri e doar din cauza voastra!

Joi, 11 August 2016, ora 12:26
7365 citiri
Turcia avertizeaza Occidentul: Daca ne pierdeti de parteneri e doar din cauza voastra!
Foto: E Spaces

Ministrul turc de externe avertizeaza Occidentul ca a facut greseli importante in relatia cu tara sa si risca sa piarda parteneriatul cu Turcia din propria vina, nu din cauza Rusiei sau a Chinei.

"Din nefericire, Europa a facut cateva greseli serioase. Noi am muncit din rasputeri in ultimii 15 ani pentru a indeplini conditiile de aderare. Nu ne-am plans de acestea, doar am muncit pentru a le indeplini.

Acum, doua treimi din populatia tarii sustine ca ar trebui sa renuntam la negocierile cu UE. Nu reluam legaturile cu Moscova pentru a transmite un mesaj in Vest.

Daca Occidentul va pierde vreodata Turcia ca partener, nu va fi din cauza relatiilor noastre cu Rusia, China sau cu lumea islamica, ci din cauza sa", avertizeaza avertizeaza ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, citat de Reuters.

Oficialii de la Ankara transmit astfel un semnal puternic liderilor politici din Uniunea Europeana, avertizandu-i ca pot pierde Turcia ca partener din cauza negocierile greoaie pentru aderarea tarii la blocul comunitar si a reactiilor avute dupa lovitura de stat esuata din luna iulie.

Dupa declansarea represaliilor impotriva pucistilor care au incercat sa rastoarne regimul Erdogan, Occidentul si-a exprimat nelinistea cu privire la nerespectarea drepturilor omului de catre actuala putere de la Ankara.

In acelasi timp, reluarea legaturilor apropiate dintre Ankara si Moscova este privita cu suspiciune de catre Washington si Bruxelles, detensionarea relatiilor dintre cele doua tari in actualul context geopolitic putand schimba intr-un mod neasteptat raportul de forte din regiune.

Austriecii au fost primii care au manifestat neincredere fata de Turcia, cancelarul Christian Kern afirmand ca Europa va trebui sa se gandeasca de doua ori inainte de a acorda Ankarei posibilitatea de a adera la UE.

Turcii, in schimb, se declara la randul lor nemultumiti de modul in care liderii Uniunii si cei americani trateaza problema crizei politice izbucnite in tara.

Inclusiv Ibrahim Kalin, purtatorul de cuvant al presedintelui Erdogan, a declarat ca administratia prezidentiala considera normal sa aiba si alte optiuni in materie de securitate, atata timp cat aliatii occidentali si NATO nu s-au ridicat la inaltimea asteptarilor in perioada de criza ce a urmat tentativei de lovitura de stat.

Pentru moment, Turcia si Rusia par sa caute o solutie comuna in privinta crizei din Siria, discutiile fiind ingreunate de pozitiile diferite abordate de Recep Erdogan si Vladimir Putin cu privire la viitorul politic al dictatorului sirian Bashar al Assad.

#relatii Turcia Rusia, #razboi civil Siria, #negocieri aderare Turcia, #politica securitate NATO , #Turcia