Turcia a pierdut peste trei miliarde de dolari in ultimele saptamani

Miercuri, 17 Iulie 2013, ora 14:05
1271 citiri
Turcia a pierdut peste trei miliarde de dolari in ultimele saptamani

Peste trei miliarde de dolari au iesit de pe piata din Turcia in ultimele saptamani, din cauza conjuncturii financiare mondiale, dar si a protestelor fata de Guvernul de la Ankara, a declarat miercuri vice-premierul turc, Ali Babacan.

"Deciziile Rezervei Federale americane (Fed), care au avut un impact asupra pietelor emergente, au coincis cu evenimentele interne si au existat consecinte", a explicat Ali Babacan pentru postul de televiziune NTV. "In perioada 17 mai - 5 iulie a avut loc o fuga de capitaluri de ordinul a trei miliarde de dolari", a spus Babacan, adaugand ca dupa data de 5 iulie capitalurile straine au inceput sa revina in Turcia, citat de AFP.

Anuntand ca in perioada urmatoare isi va reduce injectiile de lichiditati, Fed a pus sub presiune pietele emergente, cum este si Turcia, care incearca sa limiteze deprecierea monedelor lor fata de dolarul american. Banca centrala a Turciei a anuntat luni ca va majora dobanda de referinta la urmatoarea sa reuniune de politica monetara, programata a avea loc in data de 23 iulie, dupa ce nu a reusit sa tina sub control deprecierea lirei in pofida interventiilor repetate pe pietele de schimb.

De asemenea, Ali Babacan a mai spus ca nu ar trebui sa fie o surpriza daca Guvernul turc isi va reduce prognozele de crestere, adaugand insa ca pentru moment nu are de gand sa faca acest lucru. Prognoza oficiala de crestere pentru acest an mizeaza pe un avans al Produsului Intern Brut de 4%.

"Revizuiri ale prognozelor de crestere sunt avute in vedere in intreaga lume din cauza politicii SUA si a incapacitatii economiei europene de a-si reveni", a apreciat vice-premierul turc. "Daca vom face una sau doua mici corectii nu ar trebui sa fie o surpriza, dat fiind faptul ca cea mai mare piata a noastra de export si alte piete emergente isi revizuiesc si ele estimarile", a mai spus Babacan.

Fuga capitalurilor pune serioase probeleme economiilor emergente. Turcia are nevoie sa atraga capital din strainatate pentru a-si finanta deficitul de cont curent, care este finantat in principal prin fonduri pe termen scurt. In plus Turcia realizeaza jumatate din comertul sau exterior cu zona euro, care in primul trimestru al acestui an a intrat din nou in recesiune.

In ultimele doua luni lira turceasca s-a depreciat cu 9% in raport cu dolarul american. Aceasta depreciere a coincis cu o miscare de protest fara precedent fata de guvernul condus de Recep Tayyip Erdogan. Luna trecuta, circa 2,5 milioane de persoane au iesit in strada in peste 80 de orase ale Turciei timp de trei saptamani pentru a cere demisia premierului Erdogan, acuzat de deriva autoritara si de intentia de a "islamiza" societatea turca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#investitii turcia, #iesiri capital Turcia, #proteste Turcia, #politica monetara SUA , #Turcia