Turcia a investit peste 5 miliarde de dolari in Romania

Marti, 09 Octombrie 2012, ora 17:15
3460 citiri
Turcia a investit peste 5 miliarde de dolari in Romania

Valoarea totala a investitiilor turce in Romania este estimata la peste cinci miliarde de dolari, dar ar putea ajunge la zece miliarde de dolari in viitorul apropiat prin colaborarea unor proiecte deja schitate.

La sfarsitul anului 2011, valoarea schimburilor comerciale bilaterale intre Turcia si Romania s-a ridicat la sapte miliarde de dolari, a declarat ambasadorul Republicii Turcia la Bucuresti, Omur Sölendil. Ambasadorul spera ca nivelul schimburilor comerciale sa fie mentinut si anul acesta.

Declaratia lui Omur Solendil a fost facuta in cadrul Forumului Romania - Turcia pentru Investitii si Comert, conform Agerpres.

La sfarsitul lunii mai 2012, erau inregistrate in Romania 12.900 de societati comerciale cu capital turc, valoarea capitalului subscris fiind de 406,5 milioane euro.

Proiectele mari sunt solutia de dezvoltare a relatiilor bilaterale, iar parteneriatul cu Turcia este unul capabil sa genereze succes intr-o economie globalizata si in criza, a spus, marti, Sorin Dimitriu, vicepresedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, in deschiderea Forumului Romania - Turcia pentru Investitii si Comert.

Romania este o tara atractiva pentru investitori si datorita atragerii fondurilor europene pe Strategia Dunarii, a adaugat oficialul roman.

Conform unor analize internationale, China s-ar putea confrunta cu o criza economica puternica, ceea ce va duce la relocarea unor companii mari in tari din Uniunea Europeana, precum Romania, Bulgaria sau Ungaria. In aceste conditii, Romania trebuie sa dovedeasca abilitate in atragerea investitiilor si sa creeze un cadru fiscal predictibil, a spus Sorin Dumitriu.

Forumul Romania - Turcia pentru Investitii si Comert a adus la Bucuresti peste 250 de oameni de afaceri. Principalele domenii de activitate ale firmelor participante sunt productia, comertul cu hartie, ambalaje, materiale plastice, piese de schimb, material de constructii, masini, confectii textile, incaltaminte, consultanta in afaceri.

Turcia, cel mai mare partener comercial al Romaniei din afara UE

Turcia este cel mai mare partener comercial al Romaniei in afara Uniunii Europene, a spus Ahmet Cider, presedintele TUSKON (Confederatia Oamenilor de Afaceri si Industriasilor din Turcia).

In prezent, peste 6.000 de oameni de afaceri turci opereaza in Romania, intr-o arie larga de sectoare, precum domeniul bancar, constructii, productie de bunuri de consum, sanatate, invatamant si media, a adaugat oficialul turc.

Companiile din Turcia sunt atrase in Romania de sectorul agricol si agroalimentar, dar si de accesarea fondurilor europene in diverse proiecte.

Cu acest prilej, a fost semnat si un Acord de Cooperare intre CCIR si TUSKON prin care cele doua institutii se angajeaza sa faciliteze dezvoltarea relatiilor economice turco-romane.

#Turcia investitii Romania, #Romania Turcia schimburi comerciale, #investitii Turcia Romania, #Forum Romania Turcia , #Turcia