Tranzitul petrolului prin conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan va putea fi reluat in cateva zile

Luni, 18 August 2008, ora 15:25
1786 citiri
Tranzitul petrolului prin conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan va putea fi reluat in cateva zile

Ministrul turc al Energiei, Hilmi Guler, a declarat in cadrul unei conferinte de presa, ca livrarile de petrol prin conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan, afectata de un incendiu in urma cu doua saptamani, vor fi reluate mai repede decat se anticipa, anunta Reuters. "In cel mai scurt timp, in cateva zile, tranzitul de petrol prin conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan va fi reluat", a declarat Guler.


Un oficial al companiei Botas din Turcia declarase initial ca reparatiile, incepute martea trecuta, ar putea dura 1-2 saptamani.


Inchiderea conductei, cu aproape doua saptamani in urma, dupa o explozie pe traseul acesteia in estul Turciei, i-a determinat pe membrii consortiului BTC sa declare stare de forta majora pentru a fi eliberati de obligatii contractuale.


Conducta de 4 miliarde dolari poate pompa pana la un milion barili/zi, echivalentul a peste 1% din cererea mondiala, din campurile petrolifere azere ale Marii Caspice pana la Ceyhan, pe coasta mediteraneana din Turcia.


BP detine 30,1% din BTC, in timp ce compania petroliera SOCAR, controlata de statul azer, detine 25%. Printre alti actionari se numara firmele americane Chevron si Conoco Phillips, compania norvegiana Statoil Hydro, cea italiana ENI si grupul francez Total.