Tarile participante la Nabucco vor semna un acord interguvernamental

Marti, 27 Ianuarie 2009, ora 03:34
1363 citiri
Tarile participante la Nabucco vor semna un acord interguvernamental

Europenii au aparat azi la Budapesta proiectul gazoductului Nabucco, destinat sa le reduca dependenta energetica fata de Rusia, dar care nu a obtinut inca finantarile necesare, relateaza AFP.

Lansat in 2002, proiectul ar trebui sa conecteze regiunea caspica de centrul european de distributie de la Baumgarten, Austria. Conducta ar trebui sa aiba o lungime de 3.300 de kilometri, traversand Turcia, Bulgaria, Ungaria si Romania.

Delegatii a circa 12 tari de tranzit sau potentiale furnizoare, precum si ai Uniunii Europene, reuniti la Budapesta, si-au reafirmat sprijinul pentru acest gazoduct, care ar trebui sa permita diversificarea din 2013 a aprovizionarii cu gaz a Europei.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a reiterat printr-un mesaj video "sprijinul Comisiei" pentru proiect, remarcand ca "vulnerabilitatea energetica" a UE, ilustrata de recenta criza, "da o importanta speciala" conferintei de la Budapesta.

Premierul ungar Ferenc Gyurcsany, gazda reuniunii, a cerut deblocarea "in urmatoarele saptamani" a 200-300 de milioane de euro pentru a putea lansa in sfarsit constructia acestui gazoduct, al carui cost total este estimat la aproape opt miliarde de euro. in fata jurnalistilor, el a precizat ca "acesta nu este decat inceputul", pentru ca se asteapta la un "sprijin de ordinul a doua miliarde de dolari din partea Uniunii Europene".

"Este necesara si infiintarea unei conduceri internationale a Nabucco, din care ar face parte liderii politici ai tarilor implicate", a adaugat el, mizand pe semnarea unui acord interguvernamental intre cele circa zece tari implicare "inainte de sfarsitul lunii iunie".

Comisarul european pentru energie Andris Piebalgs a precizat, la randul sau, ca "textul final al acordului interguvernamental trebuie finalizat la sfarsitul lunii martie, in paralel cu declaratiile de sustinere ale participantilor la proiect, pentru ca gazoductul sa poata fi construit cat mai curand posibil".

Vorbind in numele presedintiei UE, premierul ceh Mirek Topolanek a subliniat ca proiectul are "sprijinul total al UE", fiind un "proiect de pace, libertate si independenta" pentru tot continentul european, pentru ca va reduce dependeta energetica fata de Rusia. El a remarcat insa ca nu este un "proiect antirus".

seful guvernului ungar a invitat pe de alta parte Banca Europeana de Investitii (BEI) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), reprezentate la conferinta, sa acorde rapid imprumuturi proiectului, pentru a accelera concretizarea sa. BERD a anuntat azi ca ar putea contribui financiar la proiectul de construire a conductei de gaze naturale Nabucco. La randul sau, BEI a primit o cerere din partea consortiului care gestioneaza proiectul Nabucco, in vederea sustinerii finantarii acestuia, dar banca are nevoie de mai multe informatii inainte de a lua o decizie.

Ministrul turc al energiei Hilmi Guler, a carui tara a amenintat ca se va retrage din proiect pentru a protesta fata de lentoarea negocierilor cu Bruxelles-ul pentru aderarea la UE, nu a reiterat amenintarea marti. El a explicat insa la conferinta ca "Turcia poseda un sistem energetic dezvoltat, care isi poate asigura nevoile interne", desi Ankara "este angajata fata de proiectul Nabucco".

Din partea furnizorilor potentiali de gaz pentru viitoarea conducta, presedintele azer Ilham Aliev a remarcat ca "armonizarea intereselor tuturor - tari furnizoare, consumatoare si tari de tranzit - este posibila, daca se poate asigura o aprovizionare stabila, un tranzit garantat si un pret adecvat".

#comisia, #europeana, #furnizori, #gazoduct, #livrari, #nabucco, #proiect, #tari , #Turcia