S&P a revizuit perspectiva de rating a Turciei la stabila

Marti, 01 Mai 2012, ora 18:23
1217 citiri
S&P a revizuit perspectiva de rating a Turciei la stabila

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's Ratings Services a revizuit marti perspectiva de rating a Turciei, la stabila de la pozitiva, dar a confirmat ratingurile pentru datoriile in valuta "BB/B" si moneda locala "BBB minus/A-3", informeaza un comunicat de presa al S&P.

"In opinia noastra, diminuarea cererii externe si inrautatirea balantei comerciale (pretul exporturilor comparativ cu importurile) au facut mai dificila reechilibrarea economica si au crescut riscurile la adresa credibilitatii Turciei, data fiind datoria sa externa mare si dependenta bugetului de veniturile indirecte din taxe. In consecinta, perspectiva pentru ratingul suveran al Turciei a fost revizuita la stabila de la pozitiva, reflectand punctul nostru de vedere ca este posibil ca ratingurile sa ramana la nivelul actual in urmatoarele 12 luni", se arata in comunicatul Standard & Poor's.

Agentia estimeaza ca in 2012 necesitatile de finantare externa ale Turciei vor ajunge la echivalentul a 142% din balanta de cont curent, unul din cele mai ridicate procente in randul statelor care beneficiaza de un rating. S&P avertizeaza ca aceasta dependenta semnificativa de finantarea externa face Turcia vulnerabila la socuri, fie interne, in cazul in care ritmul sustinut de crestere a creditului va conduce in viitor la cresterea creditelor neperformante, fie externe, in cazul in care aversiunea fata de risc va speria investitorii straini, ceea ce va rezulta intr-o iesire masiva a capitalului strain.

Standard & Poor's precizeaza ca ar putea lua in considerare o actiune pozitiva de rating daca se vor inregistra reforme structurale in domeniul securitatii sociale, energiei, educatiei si muncii, reforme care vor conduce la cresterea investitiilor straine directe si la crestere economica. In schimb, daca cererea externa se va dovedi mai slaba decat in scenariul de baza, daca pretul importurilor petroliere ale Turciei va continua sa creasca la fel ca si costurile de finantare externa, aceste lucruri ar putea slabi credibilitatea Turciei si ar pune presiuni asupra ratingurilor.

#S P rating Turcia, #perspectiva stabila rating Turcia, #finantare externa Turcia , #Turcia