Rusii asteapta o iarna grea si dau unda verde importurilor de rosii din Turcia, in ciuda problemelor dintre cele doua tari

Vineri, 27 Octombrie 2017, ora 18:37
3561 citiri
Rusii asteapta o iarna grea si dau unda verde importurilor de rosii din Turcia, in ciuda problemelor dintre cele doua tari

Turcia poate exporta tomate in Rusia de la 1 noiembrie, dupa ce autoritatile de la Moscova au semnat vineri un decret privind ridicarea restrictiilor impuse la importul acestor legume, transmite Anadolu.

"Amendamentul va permite Turciei sa exporte tomate de la 1 noiembrie, in cantitatile aprobate de Ministerul Agriculturii, conform garantiilor autoritatilor din Turcia si a supervizarii Autoritatii Federale Sanitar-Veterinare din Rusia (Rosselkhoznadzor) ", se arata intr-un comunicat al Guvernului rus.

Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a afirmat saptamana trecuta ca va fi permis importul a 50.000 de tone de tomate din Turcia incepand din decembrie.

Vineri, Arkady Dvorkovich, adjunctul premierului, a declarat pentru agentia TASS ca Moscova se asteapta ca Ankara sa-si deschida curand piata pentru producatorii rusi de carne.

Productia de carne, branza si legume a Rusiei a crescut, dupa ce, in anul 2014, a interzis importurile de alimente din Occident. Dupa ce aviatia turca a doborat un avion rusesc de vanatoare, in decembrie 2015, Moscova a extins embargoul pentru a include si tomatele din Turcia, pentru care Rusia era cea mai mare piata de export.

Potrivit analistilor, o componenta cheie a planurilor Rusiei de a deveni auto-suficienta in productia de tomate pana in 2020 sunt proiectele de sere construite cu sprijinul statului.

Desi Rusia importa anual aproximativ 500.000 de tone din cele 3,4 milioane tone de tomate pe care le consuma anual, iernile renumit de aspre au limitat pana acum capacitatea tarii de a majora productia, sustine firma de consultanta IKAR.

#rosii Turcia , #Turcia