Rusia insista: Iata cum functioneaza comertul ilegal cu petrol in Turcia

Vineri, 04 Decembrie 2015, ora 13:18
7321 citiri
Rusia insista: Iata cum functioneaza comertul ilegal cu petrol in Turcia
Foto: Wikimedia

Chiar si dupa ce dovezile prezentate de Ministerul Apararii din Rusia privind contrabanda de petrol facuta intre gruparea terorista ISIS si Turcia au fost contestate de o serie de observatori si analisti internationali, Moscova nu renunta la teoria complicitatii existente intre Ankara si teroristi.

"Turcia face afaceri cu ISIS in diverse sectoare, dar doar contrabanda cu petrol a ajuns in atentia presei in ultimele saptamani", titreaza agentia de presa Sputnik, citand un articol din ziarul austriac Die Presse.

Trafic mascat de acte

Principalul punct in care contrabandistii turci isi fac afacerile cu partenerii din ISIS este Zakho, un oras din Kurdistanul irakian, dupa cum sustin sursele de informatii ale Kremlinului.

De aici, petrolul pus in vanzare de gruparea terorista este livrat cu acte oficiale in cadrul unor licitatii organizate de intermediarii gruparii din zona si este transportat catre porturile Mersin, Ceyhan si Dortyol.

O estimare mai veche a jurnalistilor de la Financial Times arata ca gruparea terorista Statul Islamic obtine aproximativ 500 de milioane de dolari anual din contrabanda cu petrol, productia zilnica din campurile controlate in Irak si Siria de teroristi fiind de aproximativ 50.000 de barili.

Dar Zakho este doar un punct de pe harta contrabandei realizata intre Turcia si teroristi.

"Gruparea brutala controleaza aproape 100 de kilometri de-a lungul granite turco-siriene, intre orasele Jarabulus si Kilis, pe unde militantii ISIS fac trafic de arme, bani, antichitati si hrana.

Coridorul fiind folosit si pentru introducerea in Siria a noilor recruti sau pentru revenirea adeptilor gruparii in Europa", sustin reporterii Sputnik, citand sursa austriaca.

O granita poroasa

Autoritatile turce au promis in repetate randuri ca vor inchide granita cu Siria, dar acest lucru nu s-a intamplat pana in prezent.

Foto: Sputnik News

Saptamana trecuta au aparut informatii conform carora o cerere in acest sens a fost adresata presedintelui Erdogan de catre liderii de la Casa Alba, dar Ankara nu a trimis pana acum trupe in zona de frontiera.

"Aceasta ridica semne de intrebare in privinta adevaratelor intentii ale Turciei in ofensiva dusa impotriva unei grupari teroriste care reprezinta un pericol comun pentru toate tarile", subliniaza jurnalistii rusi.

Turcia este parte a coalitiei internationale condusa de Statele Unite impotriva ISIS, dar pana acum si-a folosit resursele militare pentru a ataca gruparile kurde PKK din Irak si YPG din nordul Siriei.

Campania anti-kurda derulata de Turcia slabeste rezistenta luptatorilor PKK si YPG in fata teroristilor Statului Islamic, kurzii fiind printre cei mai puternici opozanti ai miscarii teroriste ISIS.

#contrabanda petrol ISIS Turcia, #razboi Siria, #trafic arme Turcia , #Turcia