Rusia foloseste dreptul de a survola Turcia pentru a-i inspecta capacitatile nucleare

Luni, 01 Februarie 2016, ora 10:40
4673 citiri
Rusia foloseste dreptul de a survola Turcia pentru a-i inspecta capacitatile nucleare
Foto: Wikimedia

Rusia va efectua primul zbor de observatie in cadrul programului international Open Skies 2016 in Turcia, au anuntat oficiali din cadrul Ministerului Apararii de la Moscova.

"Ca parte a implementarii tratatului international Open Skies, un grup de inspectori rusi va efectua un zbor de observatie la bordul unei aeronave An-30B deasupra teritoriului Turciei", a explicat Serghey Ryzhkov, seful Centrului National de Reducere a Riscurilor Nucleare pentru agentia TASS.

Avionul rusesc va efectua misiuni de observatie asupra capacitatilor nucleare din Turcia in perioada 1-5 februarie, conform tratatului Open Skies, punctul de plecare fiind aeroportul Eskisehir.

Autonomia de zbor a avionului An-30B este de 3.800 de kilometri, ceea ce inseamna ca aeronava va putea sa efectueze zboruri pe o distanta de aproximativ 1.900 de kilometri in interiorul Turciei.

Ryzhkov a explicat ca echipajul aeronavei va respecta traseul stabilit cu tara gazda, la bord urmand sa se afle si specialisti turci care vor putea folosi aparatele de observatie instalate pe avion.

Scopul principal al tratatului Open Skies este de a monitoriza respectarea intelegerilor privind controlul aprovizionarii cu armament si sa extinda capabilitatea de a preveni crizele politice regionale in baza tratatelor convenite in cadrul OSCE si a altor institutii internationale.

Misiunea asumata de rusi in cadrul acestui zbor vine intr-un moment delicat, cand relatiile dintre Moscova si Ankara au ajuns intr-un punct critic, dupa ce aviatia militara din Turcia a doborat pe 24 noiembrie 2015 un bombardier rusesc ce opera pe frontul din Siria, sub acuzatia de violare a spatiului aerian national.

La sfarsitul lunii ianuarie, Ankara a acuzat ca un alt avion militar al Rusiei a patruns neatorizat in spatiul aerian turcesc. Incercarea presedintelui Recep Erdogan de a dialoga cu omologul sau de la Kremlin pe aceasta tema a fost respinsa de Vladimir Putin.

#monitorizare arsenal militar Turcia, #zbor observatie avion rusesc Turcia, #violare spatiu aerian Turcia, #tensiuni moscova Ankara , #Turcia