Relatiile Washington-Ankara, la cota de avarie: Turcii s-au ridicat de la masa

Miercuri, 20 Iulie 2016, ora 13:08
19620 citiri
Relatiile Washington-Ankara, la cota de avarie: Turcii s-au ridicat de la masa
Foto: Stars & Stripes

Washingtonul risca sa-si piarda unul dintre cei mai importanti aliati din zona Orientului Mijlociu, in urma tentativei de lovitura de stat din Turcia. Relatiile militare dintre cei doi aliati din NATO au fost reduse in ultimele zile la cota de avarie.

Apele s-au tulburat in relatia SUA-Turcia, primul semn in acest sens fiind absenta ministrului turc al Apararii, Fikri Isik, de la intalnirea organizata de omologul sau american, Ashton Carter, pe tema ofensivei impotriva Statului Islamic, anunta Defense News.

Absenta vizibila

Secretarul Apararii din SUA va discuta la baza Andrews din Maryland cu alti reprezentanti ai fortelor aliate implicate in coalitia impotriva Statului Islamic rezultalele obtinute in cursul celor 2 ani de operatiuni din Siria si Irak.

Ministrul Isik nu va fi prezent insa, in ciuda faptului ca Turca gazduieste centrul de comanda aeriana al operatiunii in baza NATO de la Incirlik.

Racirea relatiilor dintre Statele Unite si Turcia s-a observat si in cadrul discutiilor telefonice dintre comandantii militari americani si reprezentantii Ankarei purtate dupa tentativa de lovitura de stat. Acestea par sa se fi axat doar pe chestiuni legate de logistica.

"Am discutat mai mult despre zborurile efectuate de la Incirlik si pe recuperarea aeronavelor noastre aflate acolo. Baza este operationala. Ne-am concentrat pe probleme de siguranta si securitate", a precizat purtatorul de cuvant al Pentagonului, Peter Cook.

Declansarea revoltei din Turcia a dus la oprirea temporara a operatiunilor in baza aeriana folosita de coalitie, dar zborurile s-au reluat de pe 17 iulie.

De altfel, sistemul de alimentare cu electricitate al bazei Incirlik a fost oprit in momentul inceperii loviturii de stat, iar cei 2.700 de soldati americani aflati acolo au folosit generatoare de curent pentru a mentine sistemele tactice si de comunicatii in functiune.

Situatia este si mai ingrijoratoare avand in vedere ca in baza s-ar afla si arme nucleare americane, pe langa cele ale turcilor. Fortele turcesti din Incirlik au fost implicate in tentativa de lovitura de stat, iar toata lumea se intreaba acum daca aceste arme nucleare sunt in siguranta.

Cook a refuzat sa comenteze subiectul armelor nucleare sau pe cel al relatiilor militare viitoare dintre SUA si Turcia.

"Cred ca oficialii turci au fost destul de ocupati cu bilantul celor petrecute in ultimele zile", a spus purtatorul de cuvant al Pentagonului, mentionand ca secretarul Apararii nu isi face probleme in privinta legaturilor dintre cele doua state.

#ofensiva Statul Islamic, #baza militara Incirlik, #lovitura de stat Turcia, #relatii SUA Turcia , #Turcia