Proteste Turcia. Guvernul ancheteaza medicii care au oferit ingrijiri manifestantilor

Sambata, 15 Iunie 2013, ora 12:22
1527 citiri
Proteste Turcia. Guvernul ancheteaza medicii care au oferit ingrijiri manifestantilor

Guvernul turc a lansat anchete impotriva medicilor care au tratat protestatari de la inceputul miscarii de contestare a premierului turc Recep Tayyip Erdogan, actiuni semnalate de Uniune medicilor din Turcia (TTB), relateaza AFP.

"Inspectorul sef al Ministerului Sanatatii, Iyzzet Tasçi a declarat, intr-un mesaj adresat, la 13 iunie, Camerei Medicilor din Istanbul, ca a lansat o ancheta asupra infirmeriilor improvizate, care au tratat membrii miscarii de rezistenta" la Istanbul, a afirmat Osman Ozturk, din partea TTB, in timpul unei conferinte de presa.

"Acestia ne cer sa le transmitem cu promptitudine lista cu numele celor care au lucrat in aceste infirmerii, dar si a pacientilor care au fost tratati", a adaugat medicul.

Sute de medici, infirmieri, farmacisti si studenti la medicina au acordat primul ajutor persoanelor afectate de gazele lacrimogene, de la debutul miscarii de protest, care a fost violent reprimata de politie.

"Confratii care au lucrat zi si noapte fara sa aiba teama grenadelor lacrimogene sau tunurilor de apa, pentru a trata manifestantii, ne onoreaza", a declarat Ozturk, asigurand ca organizatia sa "nu va da numele niciunui pacient sau confrate, catre minister".

Intrebat de AFP, Ministerul Sanatatii a declarat ca nu este in masura sa se pronunte cu privire la existenta unei asemenea anchete.

Potrivit ultimului bilant publicat miercuri seara de TTB, protestele s-au soldat cu patru morti, trei manifestanti si un politist, si peste 7.500 de raniti, dintre care 50 grav.

#raniti Turcia, #anchete guvern Turcia proteste, #ancheta medici proteste Turcia, #masuri guvern proteste Turcia , #Turcia