Proiectul Nabucco: Turcia si Azerbaidjan suspenda discutiile

Marti, 23 Martie 2010, ora 16:32
1308 citiri
Proiectul Nabucco: Turcia si Azerbaidjan suspenda discutiile

Discutiile dintre Turcia si Azerbaidjan pe tema proiectului Nabucco au fost suspendate din motive politice, a anuntat marti ministrul turc al energiei, Taner Yildiz, relateaza Itar-Tass.

Potrivit ministrului, contactele cu Baku pe tema acestui proiect au fost "suspendate din motive politice".

Discutiile au fost intrerupte din cauza tentativelor Turciei de a normaliza relatiile cu Armenia, care inca ocupa zone revendicate de Azerbaidjan, aliat traditional al Ankarei.

"Nu am discutat cu azerii de o luna-o luna si jumatate, chestiunea fundamentala aici este una politica", a spus ministrul turc.

Turcia a semnat protocoale cu Armenia, anul trecut, prin care s-a decis reluarea relatiilor diplomatice si redeschiderea frontierei.

Insa ambele parti au inceput apoi sa se acuze de tentative de rescriere a acordurilor de pace, iar tensiunile bilaterale s-au intensificat de cand Camera Reprezentantilor din SUA a adoptat o rezolutie care recunoaste "genocidul armean" comis de Turcia.

Nabucco ar urma sa treaca prin Georgia, Azerbaidjan, Turcia, Bulgaria, Ungaria, Romania si Austria. El va aduce gaz din regiunea Caspica spre Europa ocolind Rusia.

Proiectul este estimat la aproape opt miliarde de dolari. Mai mult de o treime din gazoduct ar urma s? trec? prin teritoriul turc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#nabucco, #turcia, #azerbaidjan, #discutii , #Turcia