Prietenie cu limite! Reluam relatiile cu Turcia, dar nu servim interesele altora - Dmitri Medvedev

Luni, 04 Iulie 2016, ora 14:28
3280 citiri
Prietenie cu limite! Reluam relatiile cu Turcia, dar nu servim interesele altora - Dmitri Medvedev
Foto: Wikimedia

Reluarea legaturilor comerciale cu Turcia nu va modifica nimic din structura economiei ruse, a afirmat premierul Dmitri Medvedev intr-un interviu televizat, mentionand ca tara sa nu va schimba modelul economic doar de dragul de a servi intereselor altui stat.

Detensionarea relatiilor economice si politice dintre cele doua tari este de asteptat sa fie facuta cu pasi marunti, a mai mentionat seful guvernului de la Moscova, citat de agentia TASS.

"Sa nu grabim lucrurile, avem timp destul pentru a atinge toate aceste chestiuni in negocierile cu oficialii din Turcia", a calmat lucrurile Medvedev, referindu-se la retragerea embargoului pentru produsele alimentare si la problema liberalizarii regimului de vize pentru cetatenii din cele doua tari.

"Insa, asa cum am spus si in sedinta de guvern din 30 iunie, nu vom opera in mod deliberat schimbari in economia noastra pentru a raspunde intereselor unei alte tari, inclusiv partenerului nostru comercial, Turcia", a tinut sa precizeze seful guvernului rus.

Premierul Rusiei a amintit ca Turcia a avut o influenta de 5% in schimburile comerciale ale Rusiei, un procent destul de important, dar care s-ar putea sa nu mai fie atins in curand, in contextul in care Moscova a cautat deja alti furnizori.

"Nu vom lua decizia de a reveni la serviciile si la produsele furnizate de companiile din Turcia cu pretul scoaterii de pe piata a altor furnizori.

Nu, totul va ramane asa cum este acum!", a dat asigurari Medvedev, anuntand, cu aceasta ocazie, o competitive acerba pentru firmele turcesti care vor incerca sa revina pe piata din Rusia.

O abordare similara ar urma sa fie aplicata si in cazul produselor si serviciilor furnizate de companii din UE, in cazul carora anumite nise au fost acoperite deja de firme din alte tari.

Pentru inceput, o prima revenire la sentimente normale intre Moscova si Ankara va fi marcata de sansa oferita turistilor rusi, obisnuiti cu petrecerea concediului pe litoralul turcesc, de a recupera ce se mai poate din sezonul estival, a anuntat premierul rus.

Insa, chiar si aici intervin alte chestiuni legate de securitatea cetatenilor rusi catre intra in Turcia. "Tara a suferit recent un atac terorist si, din nefericire, nu este primul. Pentru noi, chestiunea securitatii ramane o prioritate", a mai spus Dmitri Medvedev.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#relatii comerciale Rusia Turcia, #turism Turcia, #valoare schimburi comerciale Rusia Turcia , #Turcia