Presedintele CE: Aderarea Turciei la Uniunea Europeana este blocata

Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 12:51
1424 citiri
Presedintele CE: Aderarea Turciei la Uniunea Europeana este blocata
Herman Van Rompuy, presedintele Consiliului European

Negocierile dintre dintre oficialii turci si cei ai Uniunii Europene privind aderarea tarii sunt, momentan, "practic blocate", a declarat Herman Van Rompuy, presedintele Consiliului European, care a mentionat insa ca discutiile vor continua.

"Recunosc faptul ca negocierile cu Turcia privind largirea Uniunii Europene sunt aproape blocate", a spus Van Rompuy, miercuri. Disputa dintre Turcia si Cipru, stat care detine presedentia Uniunii in acest semestru, este principalul vinovat pentru situatie, scrie AFP.

Statul turc nu recunoaste partea greceasca a insulei divizate, Republica Cipru, dupa ce, in 1974, trupele turcesti au ocupat partea de nord a zonei. Ca urmare, Turcia boicoteaza inca din 1 iulie, cand Cipru a preluat presedentia Uniunii, toate reuniunile la nivel inalt.

Negocierile de aderare ale Turciei in Uniunea Europeana au inceput in 2005, iar situatia actuala atarna greu in cadrul discutiilor. Van Rompuy urmeaza sa viziteze din nou Turcia la inceputul anului viitor, iar pana atunci va mentine un contact structurat si intens.

Extinderea Uniunii Europene continua, in ciuda crizei economice. "Procesul de extindere continua", mai ales in zona balcanica, a spus Van Rompuy, care a adaugat ca "toate tarile spera sa ajunga in Uniunea Europeana intr-o zi".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#aderare Turcia Uniunea Europeana, #aderare Turcia UE, #blocare aderare Turcia UE , #Turcia