Turcia. Premierul islamist provoaca "primavara turca"

Luni, 03 Iunie 2013, ora 09:45
1912 citiri
Turcia. Premierul islamist provoaca "primavara turca"

Turcia s-a trezit in pragul unei revolutii, al carei scenariu aminteste tot mai mult de "primavara araba". Singura diferenta, dar fundamentala este ca in Egipt si Tunisia revoltele au vizat regimuri autoritare laice, in timp ce, in Turcia, manifestantii cer demisia premierului islamist Recep Tayyip Erdogan, comenteaza in editia sa de luni cotidianul economic rus Kommersant.

Astfel, primul ministru turc este confruntat cu o alegere dificila: fie sa accepte concesii fara precedent in cei zece ani de cand se afla la putere, fie sa repete experienta chineza cu piata Tiananmen, suprimand fara mila "rebeliunea" si impingand tara spre o dictatura islamica.

Manifestatiile adversarilor premierului au debutat saptamana trecuta de la un motiv, aparent, nesemnificativ. Locuitorii din Istanbul au organizat un miting impotriva deciziei autoritatilor de a desfiinta parcul Gezi, numit si "plamanul verde" al acestei metropole turce si de a ridica pe locul respectiv un centru comercial. Scutierii au actionat in forta, recurgand la gaze lacrimogene in timpul dispersarii manifestantilor.

Dupa aceea, evenimentele au inceput sa se desfasoare dupa un scenariu amintind de cel egiptean. La fel ca in Cairo acum doi ani, mobilizarea protestatarilor a avut loc in principal prin intermediul retelelor sociale. Rolul Pietei Tahrir din Cairo - simbolul revoltei impotriva lui Hosni Mubarak - il joaca Piata Taksim din Istanbul, pentru controlul careia intre politie si protestatari s-a declansat o adevarata batalie.

In consecinta, au fost ranite circa o suta de persoane, potrivit autoritatilor (cateva sute, conform opozitiei), iar peste 1.000 de protestatari au fost arestati, dar aceasta nu a dus la scaderea in intensitate a protestului.

Numarul protestatarilor a crescut de la o ora la alta, in timp ce sloganurile privind protectia mediului au trecut in plan secund, manifestantii cerand nu doar salvarea parcului Gezi, ci si demisia guvernului islamist condus de premierul Recep Tayyip Erdogan.

Dupa Istanbul, "primavara turca" s-a extins la Ankara, Izmir, Edirne si in multe alte orase, unde au avut loc proteste in masa si unde participantii au avut ciocniri cu politia.

Zeci generali din armata turca arestati si cenzura severa a mass-media

In cei zece ani de cand este la putere in Turcia, este pentru prima oara cand premierul Erdogan se confrunta cu o criza de asemenea amploare. Pozitiile sale pareau pana ieri nezdruncinate. La ultimele alegeri din 2011, Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP, de guvernamant) a obtinut 50% din voturi si o majoritate confortabila in parlament.

Epurarile in masa din armata, care au dus la arestarea catorva zeci de generali si ofiteri considerati neloiali, i-au asigurat premierului un control deplin asupra fortelor armate, considerate in mod traditional garantul dezvoltarii laice a tarii.

Mass-media functioneaza in conditii de cenzura severe - pentru articolele critice la adresa premierului sau guvernului se poate ajunge la inchisoare. Autoritatile turce interpreteaza libertatea de expresie intr-o maniera proprie: scriitorul de origine armeana Sevan Nisanyan a fost condamnat la 13 luni de inchisoare pentru "afirmatii ireverentioase" la adresa profetului Mahomed.

Dupa cum au relevat evenimentele de la Istanbul si din alte orase, represaliile declansate de autoritati au impulsionat protestele in loc sa le reduca. Era nevoie doar de o scanteie, precum desfiintarea parcului Gezi.

Protestele i-a adunat la un loc pe toti adversarii lui Erdogan, care in alte circumstante ar fi fost greu de imaginat in aceeasi tabara: stanga si radicalii de stanga, studenti si activisti sindicali, nationalisti, kemalisti (adepti ai fondatorului Turciei moderne, Kemal Ataturk), kurzi si microbisti.

Erdogan da inapoi pentru prima data in zece ani

Confruntat cu o rezistenta atat de masiva si hotarata, Erdogan a dat inapoi pentru prima data in zece ani. La ordinele autoritatilor, politia a parasit Piata Taksim, care a fost inundata imediat de zeci de mii de manifestanti aclamandu-si victoria.

Premierul a recunoscut ca politia a actionat intr-o maniera excesiva in dispersarea manifestantilor si a "recurs la prea multe gaze lacrimogene", promitand ca cei vinovati vor fi pedepsiti.

Cu toate acestea, protestatarii cer mai mult - schimbarea puterii: la Ankara, manifestantii au incercat sa incercuiasca sediul guvernului; iar la Istanbul au atacat biroul partidului de guvernamant. Pe strazile din Ankara, Istanbul, Izmir au aparut baricade, iar oponentii premierului declara ca vor continua lupta pana la demisia acestuia. In orasul Edirne (fostul Adrianoupolis) acestia au reusit sa preia controlul, cu forta, asupra filialei locale a partidului lui Erdogan.

Demonstratii de solidaritate cu "revolutionarii de la Istanbul" au avut loc in mai multe orase din Europa, unde reprezentanti ai diasporei turce au cerut demisia premierului Erdogan, incetarea "islamizarii" tarii si revenirea la idealurile lui Ataturk.

Erdogan s-a trezit in fata unei alegeri dificile. Pe de o parte, de-a lungul intregii sale cariere el s-a pozitionat ca un politician care nu cedeaza in fata adversarilor. Daca acum va merge la un compromis cu protestatarii, acest lucru va fi perceput ca un semn de slabiciune, un fel de semnal pentru oponentii sai, de la intelectuali, la armata si separatistii kurzi.

Pe de alta parte, expertii avertizeaza ca o reprimare violenta a protestelor, transformarea pietei Taksim intr-un "Tiananmen de Istanbul" va impinge tara spre un razboi civil, va speria pentru mult timp turistii si va strica relatiile Ankarei cu UE si SUA.

#manifestatii Turcia, #regim politic Turcia, #proteste Turcia , #Turcia