Parlamentul European invita Turcia sa recunoasca genocidul armean

Joi, 16 Aprilie 2015, ora 12:28
1329 citiri
Parlamentul European invita Turcia sa recunoasca genocidul armean
Foto: Wikipedia

Armenia si Turcia ar trebui sa utilizeze momentul centenarului genocidului armean pentru a-si revizui relatiile diplomatice, a deschide granita si drumul pentru integrarea economica, spune Parlamentul European intr-o rezolutie votata miercuri.

Deputatii subliniaza nevoia ca Turcia sa recunoasca genocidul armean, pentru a deschide drumul catre "o adevarata reconciliere", amintind si mesajul Papei Francisc.

Deputatii invita Armenia si Turcia sa "utilizeze exemple de reconciliere de succes intre natiunile Europei" prin ratificarea si implementarea, fara conditionari, a protocoalelor privind stabilirea relatiilor diplomatice, deschiderea granitei si imbunatatirea activa a relatiilor lor, mai ales in privinta cooperarii transfrontaliere si integrarii europene.

Deputatii au comentat si declaratia Papei Francisc de la 12 aprilie care "a omagiat centenarul Genocidului armean din 12 aprilie in spiritul pacii si al reconcilierii."

Deputatii saluta declaratiile Presedintelui si Prim-ministrului Turciei prin care se transmit condoleante si se recunosc atrocitatile impotriva armenilor otomani si incurajeaza Turcia "sa foloseasca comemorarea centenarului genocidului armean ca oportunitate importanta" pentru a deschide arhivele, "a accepta trecutul", a recunoaste genocidul si a deschide, astfel, drumul catre "o adevarata reconciliere intre popoarele turc si armean."

Deputatii cer Turciei sa efectueze "cu buna credinta" un inventar al patrimoniului cultural armean distrus sau ruinat in ultima suta de ani, aflat in jurisdictia sa.

Ei au adus omagiu memoriei celor un milion si jumatate de armeni care au "pierit in Imperiul Otoman" acum 100 de ani. Deputatii propun crearea unei "Zile Internationale de Comemorare a Genocidelor" pentru "a reaminti dreptul tuturor popoarelor si natiunilor din lume la pace si demnitate."

Invitatie fara ecou

Gestul europenilor nu a facut decat sa infurie Turcia, care refuza cu incapatanare propunerea Parlamentului European.

"Votul PE imi va intra pe o ureche si imi va iesi pe alta", a declarat presedintele turc, Recep Erdogan.

#PE recunoast genocidul armean, #Turcia sa recunoasca genocidul armean, #Turcia genocidul armean , #Turcia