O noua rezerva nesperata de combustibil: "Flacarile vii" - ce tari europene pot profita

Joi, 23 Octombrie 2014, ora 17:00
3824 citiri
O noua rezerva nesperata de combustibil: "Flacarile vii" - ce tari europene pot profita
Sursa foto: Yutem

Cu doua milenii in urma, un fenomen ciudat petrecut pe campurile din preajma actualului oras turcesc Yanartas ii starnea curiozitatea lui Plinius cel Batran. Flacarile vii, observate atunci de autorul "Istoriei Naturale", ard in continuare nestingherite la marginea localitatii din Turcia. Alimentate de metanul degajat de peridotit, o roca aflata in subsolul acestui loc, flacarile vii din Turcia starnesc inca odata curiozitatea urmasilor lui Plinius.

Majoritatea gazului metan extras pentru consum provine din surse biotice, depozitele de combustibil de acest tip fiind limitate, in urma consumului excesiv din ziua de astazi. Cu toate acestea, gazul metan se poate forma si din surse abiotice, dupa cum o demonstreaza emanatiile din zona zacamintelor de peridotit. Supuse presiunilor ridicate si contactului cu apa subterana, rocile vulcanice cunoscute sub numele de peridotite elibereaza o cantitate importanta de gaz metan, remarca reporterii publicatiei The Economist.

Cu un ochi spre Marte si altul in pamant

Nu doar flacarile izbucnite la suprafata Terrei framanta acum imaginatia savantilor, ci si desele pungi de metan observate de misiunile spatiale de pe orbita planetei Marte. Insa resursele de pe Planeta Rosie raman doar in stadiul de scenariu SF.

Pe Pamant, pana de curand, fenomenul nu a atras prea mult atentia cercetatorilor, fiind destul de rar intalnit. Intre epoca lui Plinius cel Batran si 2012, doar alte trei manifestari de acest tip au fost sesizate. Din 2012 si pana in prezent insa, gazul de peridotit a reusit sa devina vedeta in lumea cercetatorilor preocupati de gasirea unor noi resurse de combustibil. Cinci noi zacaminte de peridotit care emana metan au fost reperate in ultimii doi ani in Portugalia, Grecia, Italia, Japonia si Turcia.

Zacaminte uimitoare

Celor sapte zacaminte cartografiate pana in present li se vor adauga inca doua, in Spania si Emiratele Arabe Unite, pe care profesorul Giuseppe Etiope de la Institutul National de Geofizica si Vulcanologie din Roma le va face publice la sfarsitul acestui an. Asupra altor sase zacaminte din Europa, Nordul Americii, America Centrala si Pacificul de Sud se efectueaza inca cercetari.

Noile descoperiri au fost posibile si datorita tehnologiilor superioare folosite in analiza spectrala a rocilor si gazelor emanate din interiorul solului. Ceea ce a fost la inceput o curiozitate geologica se transforma acum intr-o sansa nesoperata de a inlocui metanul biotic cu noi resurse aparute in mod neasteptat.

Profesorul Etiope sustine ca este posibil ca alte doua zacaminte sa se afle in Cipru si Bosnia Hertegovina. Deocamdata, insa, in 2015 acesta intentioneaza sa se concentreze pe resursa de metan abiotic aflata in subsolul Braziliei, ca parte a unui contract incheiat cu Petrobras, compania nationala din statul sud-american. Viziunea lui Etiope este mai mult decat incurajatoare, in conditiile in care punga de gaz a lui Plinius cel Batran a ars aproximativ 400 milioane mc de gaz metan in cele doua milenii, adica aproximativ cat productia unor campuri conventionale de gaz metan din ziua de astazi. Si inca mai arde!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#resurse naturale, #gaz metan din peridotit, #peridotit, #zacaminte de gaz, #exploatare zacaminte de gaz abiotic , #Turcia