Miracolul economic turcesc

Sambata, 21 Mai 2011, ora 23:23
2274 citiri
Miracolul economic turcesc

Pe fondul crizei care a lovit UE, economia Turciei se confrunta cu un boom incredibil. Cui datoreza Turcia acest miracol al cresterii economice si ce riscuri implica aceasta crestere rapida? 

Istanbul, metropola de 15 milioane de locuitori, este un oras plin de "giganti" de otel si sticla care vor deveni viitoare sedii de birouri si banci. Anul trecut, economia Turciei a crescut cu 8,9 la suta, potrivit institutului de statistica national.

Astfel, Turcia ocupa primul loc in Europa la acest capitol, iar in randul tarilor din G-20 se afla chiar inaintea Chinei, scrie Deutsche Welle.

Cea mai mare surpriza o reprezinta redresarea rapida a economiei Turciei, dupa criza din 2009.

Analistii considera ca aceasta crestere a economiei se datoreaza in mare masura guvernului turc, care a acordat stimulente fiscale pentru consumatori, pentru a creste puterea lor de cumparare. Astfel, oamenii si-au putut cumpara, mai usor, masini si aparatura electrocasnica.

Inca din 2011, nou-instalatul guvern Erdogan a reformat complet sectorul financiar, fortat de criza financiara care pusese stapanire pe Turcia. Erdogan a redus datoria publica, orientand economia catre piata exporturilor.

Astfel, a fost incurajata dezvoltarea unor sectoare precum industria textila si legumicultura din sud, dar si industria auto, chimica si cea constructoare de masini.

Cu alte cuvinte, Turcia a aplicat cu succes "principiul baronului Munchausen", iesind singura din mlastina crizei, fortata practic de imprejurari.

Citeste continuarea pe Ziare.com

Florin Jianu (CNIPMMR): mediul de afaceri e in secolul 21, dar politicile publice din Romania au ramas in urma
Florin Jianu (CNIPMMR): mediul de afaceri e in secolul 21, dar politicile publice din Romania au ramas in urma
In opinia lui Florin Jianu, presedintele Consiliului National al IMM-urilor din Romania (CNIPMMR), mediul de afaceri din Romania este in secolul 21, dar politicile publice sunt in secolul 20, de...
România are 20 de miliarde de euro din PNNR. Banii trebuie cheltuiți până în august 2026
România are 20 de miliarde de euro din PNNR. Banii trebuie cheltuiți până în august 2026
Toate proiectele din PNRR trebuie să fie încheiate până în august 2026, dar multe investiții în energie sunt întârziate, a declarat ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Adrian...
#economie, #turcia, #criza, #iesire din criza turcia, #ue, #crestere economica , #Turcia