Lira turceasca se depreciaza dupa demiterea guvernatorului Bancii Centrale a Turciei

Luni, 08 Iulie 2019, ora 10:52
2887 citiri
Lira turceasca se depreciaza dupa demiterea guvernatorului Bancii Centrale a Turciei
Foto: Pixabay

Lira turceasca s-a depreciat luni cu 2,1% fata de dolar, dupa ce presedintele Tayyip Erdogan l-a demis sambata pe guvernatorul Bancii Centrale a Turciei, Murat Cetinkaya, pe fondul declinului economiei, al volatilitatii lirei turcesti si inflatiei ridicate, care au adancit diferentele de politica intre Guvern si institutia financiara, transmite Reuters.

Luni dimineata, moneda Turciei se tranzactiona la 5,7525 lire/USD, dupa ce anterior se depreciase pana la 5,8245 lire/USD.

Murat Cetinkaya, care ar fi trebuit sa ocupe functia de guvernator in perioada 2016 - 2020, a fost inlocuit cu adjunctul sau, Murat Uysal, arata un decret prezidential publicat sambata in Monitorul Oficial. Nu a fost prezentat motivul oficial al demiterii, dar pietele au speculat in ultimele saptamani ca Cetinkaya ar putea fi inlaturat deoarece se opune reducerii ratelor dobanzilor.

Banca Centrala a Turciei s-a confruntat cu presiuni din partea presedintelui Tayyip Erdogan pentru a reduce ratele dobanzilor, in incercarea de a redresa economia, care anul acesta a intrat in recesiune.

Surse guvernamentale care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat pentru Reuters ca diferentele intre Guvern si guvernator privind politica monetara s-au adancit in ultimele luni.

"Presedintele si ministrul de Finante au cerut demisia guvernatorului, dar Cetinkaya le-a reamintit ca Banca Centrala este independenta si a refuzat sa demisioneze", sustin sursele.

Anul trecut, Banca Centrala a Turciei a majorat semnificativ dobanda de baza, de la 17,75% la 24%, pentru a tine sub control deprecierea lirei. De atunci, costul creditului nu a fost modificat.

Analistii estimeaza ca Banca Centrala a Turciei ar putea demara o politica monetara relaxata la sedinta din 25 iulie.

Lira turceasca s-a depreciat anul acesta cu 10%, dupa ce anul trecut a pierdut 30% din valoare in raport cu dolarul, pe fondul ingrijorarilor cu privire la efectele influentei presedintelui Tayyip Erdogan asupra economiei, al apelurilor sale repetate pentru dobanzi mai mici si al inrautatirii relatiilor cu SUA.

Deprecierea monedei Turciei a dus la majorarea preturilor si a erodat increderea investitorilor in ceea ce odata era perceputa drept o piata emergenta ambitioasa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#depreciere lira turceasca , #Turcia