Istanbul devine centru financiar regional in 3 ani: Investitia se ridica la 2,6 mld. de euro

Luni, 17 Septembrie 2012, ora 14:44
2866 citiri
Istanbul devine centru financiar regional in 3 ani: Investitia se ridica la 2,6 mld. de euro

Turcia doreste transformarea Istanbulului in centrul financiar regional, in urmatorii trei ani. Proiectul de 2,6 miliarde de euro reprezinta o noua etapa pentru consolidarea puterii economice si politice a Turciei in Europa de Sud-Est si Orientul Mijlociu.

Proiectul doreste sa depaseasca, din punct de vedere al importantei, centrul financiar din Dubai, relateaza Bloomberg.

Istanbul International Financial Center (IFC), al carui promotor este chiar premierul Recep Tayyip Erdogan, urmeaza sa angajeze 50 de mii de oameni si sa gazduiasca Bursa din Istanbul, cu putin mai mare decat cea din Frankfurt si de aproape patru ori mai mare decat cea din Dubai.

Odata ce IFC va fi functional, "Istanbul isi va asuma rolul istoric de centru comercial global", sustine Ministrul Mediului si Urbanizarii din Turcia, Erdogan Bayraktar.

Proiectul a atras si critici, care considera ca acesta va produce o schimbare mai degraba de forma, decat de substanta.

"As prefera sa se concentreze pe cresterea generala a competitivitatii si a capacitatii insitutionale", a declarat Murat Ucer, fost angajat al bancii centrale turcesti si in prezent consultant la GlobalSource Partners, o firma de consultanta din New York. Educatia, impozitarea si conditiile de trai din Istanbul sunt alte probleme importante, a mai precizat acesta.

Economia turca a inflorit, in ciuda crizei economice din Eurpa

Cu un PIB de 770 miliarde de dolari, Turcia este in prezent a 16-a economie ca marime din lume, conform datelor FMI, si este in continua crestere.

Tara candidata la Uniunea Europeana, Turcia a reusit sa evite, in cea mai mare parte, criza economica din Europa, prin accesul pe care i-l ofera pietele din Asia, cresterea economica din 2011 fiind de 8,5%. Guvernarea Erdogan a reusit sa reduca datoria publica la sub 40% din PIB, iar lira turceasca a fost cea mai stabila moneda europeana in ultima perioada.

Doar in acest an, Istanbulul a beneficiat de investitori importanti precum Mizuho Financial Group Inc. si Mitsubishi Corp. (8058) din Japonia, OAO Sberbank din Rusia (SBER) si Burgan Bank SAK (BURG) din Kuweit, alaturandu-se unor nume de marca precum Citigroup Inc. (C) din HSBC Holdings Plc. (HSBA).

#investitie centru financiar Istanbul, #centru financiar regional Istanbul, #Istanbul International Financial Center , #Turcia