Interventia Turciei in Siria i-a dat peste cap pe americani: A iesit o bataie generala!

Luni, 29 August 2016, ora 18:08
23957 citiri
Interventia Turciei in Siria i-a dat peste cap pe americani: A iesit o bataie generala!
Foto: Wikimedia

Pentru strategii fortelor militare americane prezente pe frontul din Siria, razboiul civil de acolo a devenit un adevarat cosmar. Soldatii americani sunt prinsi in acest moment intre interesele Turciei, ale taberelor rebele aliate cu turcii si ale militiilor kurde declarate elemente teroriste de catre Ankara.

Atacurile in zone in care nu se inregistreaza nicio activitate a Statului Islamic sunt "o sursa de profunda ingrijorare" a postat pe contul sau de Twitter Brett McGurk, atasatul SUA pe langa coalitia internationala anti-ISIL, anunta BBC.

Declansarea unei ofensive a Turciei in nordul Siriei a starnit panica in randul aliatilor NATO, in special al americanilor, care vad cum actiunea lor impotriva Statului Islamic este pusa in pericol de crearea unor noi factiuni care se lupta pentru suprematie intr-un teritoriu restrans.

Anuntul facut de presedintele Recep Erdogan, conform caruia armata turca va lupta cu aceeasi intensitate impotriva militiilor kurde din Siria, ca si cu Statul Islamic, este in masura sa dea fiori strategilor de la Washington.

In vreme ce SUA au cautat incheierea unor aliante cu rebelii kurzi din YPG, aliatii NATO din Turcia ii considera teroristi, iar fortele militare controlate de Ankara si gruparile rebele pro-turce din Siria ataca de cateva zile pozitiile gruparii kurde, fortand retragerea lor peste fluviul Eufrat.

La randul lor, liderii YPG si aliatii din Fortele Democratice din Siria (SDF) pretind ca intreaga operatiune declansata de Turcia nu are ca scop decat ocuparea teritoriului sirian.

Pentru oficialii din Pentagon, ofensiva turca "ofera un adapost pentru teroristii Statului Islamic, acestia avand acum ocazia de a ataca Turcia, pozitiile SDF, Statele Unite si aliatii din lumea intreaga".

Turcia a reactionat violent la aflarea vestii ca alianta condusa de kurzi a reusit sa elibereze un important oras sirian, Manbij, de sub controlul teroristilor Statului Islamic.

La Ankara, apropierea militiilor YPG de granita este vazuta ca un pericol, in contextul in care factiunile separatiste din randul minoritatii kurde din Turcia au incalcat un armistitiu de pace incheiat in urma cu 3 ani.

Duminica, 28 august, un raid aerian al Turciei asupra pozitiilor ocupate de kurzi a ucis zeci de civili si 4 luptatori YPG. Autoritatile de la Ankara sustin ca, in realitate, ar fi fost vorba de 25 de luptatori kurzi.

Alianta tacita

Neintelegerea dintre Turcia si SUA este privita de pe margine de ceilalti actori principali implicati in razboiul civil din Siria: trupele guvernamentale de la Damasc si aliatii lui Bashar al Assad, Rusia si Iranul.

Daca interesele lui Vladimir Putin si Recep Erdogan in ceea ce priveste viitorul politic al dictatorului sirian nu coincid, niciuna dintre parti nu pare sa aiba ceva de obiectat in privinta blocarii expansiunii teritoriale a kuzilor sirieni.

In acelasi timp, ofensiva Ankarei impotriva militiilor kurde creste gradul de insecuritate in Turcia, membrii gruparii Partidului Muncitoresc Kurd (PKK) amenintand cu noi atacuri teroriste in interiorul tarii.

Prin vocea atasatului Brett McGurk, Washingtonul s-a vazut nevoit sa mentioneze: "Statele Unite nu s-au implicat in aceasta activitate, nu ofera sprijin si nici nu coordoneaza aceste atacuri. In consecinta, cerem partilor implicate sa inceteze conflictul si sa redeschida caile de comunicare".

Turcia este stat membru NATO si gazda a operatiunilor aeriene derulate de coalitia internationala anti-ISIL condusa de SUA, dar tensiunile rezultate intre Ankara si Washington dupa incercarea de lovitura de stat de luna trecuta au condus la deteriorarea relatiei dintre cele doua state membre ale Aliantei.

In schimb, Ankara a manifestat o apropiere tot mai mare fata de Moscova, in cadrul vizitei de la inceputul acestei luni sefii de stat din Turcia si Rusia luand in calcul si deschiderea unor operatiuni militare comune impotriva fortelor teroriste din Siria.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ofensiva Turcia Siria, #razboi civil Siria, #Statul Islamic, #razboi terorism, #tensiuni NATO , #Turcia