Gafa de proportii sau provocare fara precedent? Turcia da de gol pozitiile americanilor in Siria

Joi, 20 Iulie 2017, ora 06:12
5178 citiri
Gafa de proportii sau provocare fara precedent? Turcia da de gol pozitiile americanilor in Siria
Foto:taskandpurpose.com

Pozitiile a zece avanposturi ale trupelor americane in Siria au fost dezvaluite publicului de agentia de stat turca Anadolu, intr-un articol care poate intra in istorie ca monumentala gafa in relatiile dintre doua state membre NATO. Sau ca o provocare fara precedent.

Mai mult, articolul cuprinde si detalii despre numarul trupelor americane si franceze stationate in diverse zone din Siria, lucru care pune in pericol fortele militare aliate din regiune, anunta Reuters.

"Dezvaluirea unor informatii militare sensibile expune fortele Coalitiei la riscuri suplimentare si deloc necesare si poate intrerupe operatiunile de eliminare a gruparii Stat Islamic", a anuntat purtatorul de cuvant de la Pentagon, Eric Pahon.

"Nu putem verifica sursele care au stat la baza articolului, dar suntem ingrijorati daca se dovedeste ca un stat aliat NATO a prezentat in mod voit astfel de informatii", a mai spus acesta.

Relatiile dintre SUA si Turcia, deteriorate oricum in urma loviturii de stat de anul trecut, sunt acum la un punct critic, dupa ce Washingtonul a decis sa sprijine miscarea kurda YPG in lupta impotriva Statului Islamic.

Ankara vede in YPG o ramura a miscarii rebele kurde de pe teritoriul sau, PKK, definita ca grupare terorista, si se teme ca eforturile kurzilor de a forma un stat independent i-ar putea afecta integritatea teritoriala.

Luna trecuta, Washingtonul a decis sa sprijine cu arme kurzii din Siria care lupta impotriva ISIL, masura ca a starnit un val de proteste din partea oficialilor turci, chiar daca americanii s-au angajat sa recupereze armamentul dupa eliminarea teroristilor.

#tensiuni SUA Turcia, #trupe SUA Siria, #nato, #ISIS, #aliati SUA , #Turcia