Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

FINANCIAL TIMES: Turcia 2007: Politica urmeaza comertul exterior

FINANCIAL TIMES: Turcia 2007: Politica urmeaza comertul exterior
FINANCIAL TIMES (Marea Britanie) - Guvernului turc ii plac numerele rotunde, cu multe zerouri. Premierul Recep Tayyip Erdogan a sugerat recent ca nu exista niciun motiv pentru care Turcia nu ar putea deveni o economie de 1 000 de miliarde de dolari (produsul intern brut din 2006 a fost de 410 miliarde de dolari). Acesta urmareste sa creasca si PIB-ul pe cap de locuitor de la 6 000 de dolari cat este astazi, la 10 000 de dolari in 2013.

Si lui Kursad Tuzmen, ministrul turc de comert exterior, ii plac zerourile. Exporturile turce anuale tocmai au depasit pentru prima oara 100 de miliarde de dolari si se vor mentine peste acest nivel pentru tot anul 2007. Desi importurile sunt mult mai ridicate, fiind umflate de o factura tot mai mare la energie, cresterea rapida a capacitatii de export a Turciei este unul din succesele reale ale politicii guvernamentale pro-afaceri din ultimii ani.

"Atunci cand exporturile noastre vor depasi anual 100 de miliarde de dolari ne vom putea considera o tara dezvoltata," a spus domnul Tuzmen.

Turcia este, desigur, in continuare o piata emergenta, dar ministrul are dreptate. Tara dispune de o baza industriala puternica, punctele forte fiind productia de automobile, de textile, chimicale, aparatura si alimente.

Aceste sectoare sunt profitabile datorita investitiilor continue si a pietei flexibile a muncii, in ciuda aprecierii lirei turcesti, care face produsele din Turcia relativ scumpe.

Aproximativ 55% din exporturi ajung in Uniunea Europeana, cu care Turcia a incheiat o uniune vamala in 1996. Dar domnul Tuzmen a tinut sa precizeze ca cea mai mare parte a cresterii inregistrata din 2003 a fost determinata de promovarea bunurilor turcesti in statele vecine si in Africa si Asia.

Exporturile catre Bulgaria si Romania au crescut de zece ori din 2003, ajungand la 3 si respectiv 5 miliarde de dolari, iar exporturile catre tarile vecine au crescut in total de la 7% la 33%. Si exporturile in Rusia au ajuns de la 10 miliarde la 25 de miliarde de dolari.

Aceasta "politica a vecinatatii" este foarte importanta din perspectiva ambitiilor guvernului pentru economie. Domnul Erdogan a atras investitori din Golf, care investesc bani in activele Turciei. "Este foarte importanta pentru politica Turciei si pentru politica externa," a declarat domnul Tuzmen despre politica de export. Acesta a subliniat ca misiunile diplomatice din strainatate au intarit operatiunile comerciale. "Politica externa urmeaza acum politica de comert exterior," a spus el.
Tintele de crestere a exporturilor sunt ambitioase: 200 de miliarde de dolari pana in 2013 si 500 de miliarde de dolari pana in 2023. Pentru a obtine aceste rezultate, sustine domnul Tuzmen, economia va trebui sa creasca anual cu pana la 5% sau 6%. Intre 2002 si 2006, economia a inregistrat o crestere anuala de 7,4%.

Cresterea va incetini anul acesta, dar ar trebui sa-si revina in 2008 daca nu va exista o recesiune globala determinata de criza americana de pe piata creditelor imobiliare.

Sunt multe lucruri de facut la nivel intern pentru a asigura materializarea acestei cresteri. Domnul Tuzmen a vorbit si de necesitatea reformelor micro-economice, a imbunatatirii infrastructurii Turciei, a continuarii privatizarii, a dezvoltarii porturilor - in special Mersin de pe tarmul Mediteranei - si a dezvoltarii unei infrastructuri de import-export. Acesta a mai afirmat ca ratele dobanzilor ar trebuie reduse si ca ar fi ideal ca lira sa nu se mai aprecieze.

"Fiecare apreciere cu 10% a lirei inseamna o crestere de 5% a facturii de import," a spus acesta, desi a adaugat ca afacerile "invata sa supravietuiasca cu o lira mai puternica".

Mai este insa ceva ce il deranjeaza pe el si pe multi industriasi turci. Directorii turci care calatoresc in Europa au nevoie de vize si pierd mult timp si bani pentru achizitionarea lor. (Directorii europeni care vin in Turcia pot sa-si faca vize la aeroport).

Acest aspect supara guvernul turc si organizatiile de afaceri, care fac lobby la Bruxelles pentru un acord al vizelor pentru calatoriile in scopuri comerciale.

"Cele mai multe state UE sunt sceptice in privinta extinderii vizelor pentru oamenii de afaceri," a spus domnul Tuzmen.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1015 ori