Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Economia Turciei revine la normal

Economia Turciei revine la normal
Banca internationala de investitii Morgan Stanley a semnalat ca economia Turciei revine la normal dupa fluctuatiile din primavara, avand in vedere ultimele date macroeconomice, precum si ultimele politici economice, informeaza TurkishPress.com.Conform raportului Morgan Stanley in privinta Turciei, decizia Bancii Centrale de a mentine neschimbata rata dobanzii de referinta este cel mai palpabil semn al normalizarii economice a tarii. Raportul apreciaza drept benefic efectul disciplinei financiare stricte din Turcia.

Procentajul corelat datoriilor sectorului public a scazut la 0,8 la suta din valoarea Produsului Intern Brut, in anul 2005, de la 17,5 procente in anul 2001. Raportul a indicat ca Turcia a devenit debitor net pentru prima data.

Datoria publica neta a Turciei a scazut la 55,8 la suta din valoarea Produsului National Brut in anul 2005, confirmand stabilizarea economiei nationale. Datoria publica neta a Turciei a reprezentat 63,5 la suta din PNB, in 2004, 70,4 % in 2003 si 78,5 % in 2002, la un an dupa criza financiara.

Ministrul turc de stat Ali Babacan a adaugat ca proportia este inca prea ridicata pentru o tara in curs de dezvoltare si a asigurat ca guvernul va mentine o politica fiscala riguroasa pentru reducerea datoriei publice nete, care a atins 271,5 miliarde lire turcesti (200,4 miliarde dolari), in anul 2005.

'Daca Turcia mentine disciplina sa fiscala stricta la acelasi nivel, tinta de stabilitate economica a tarii poate fi atinsa', se mai subliniaza in raportul citat. Descresterea graduala a inflatiei va continua ca rezultat a politicilor macroeconomice ferme ale Bancii Centrale. Economia Turciei a inregistrat o crestere de 7,6 la suta, in anul 2005, cifra situata mult peste estimarea oficiala de 5 la suta, a anuntat Institutul Turc de Statistica.

Pe de alta parte, Morgan Stanley a estimat o inflatie de 9,2 procente, pentru sfarsitul anului in curs.


Rompres


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 898 ori