Cum poate fi Turcia un cuib al islamistilor dar si un aliat de nadejde al Germaniei in acelasi timp

Joi, 18 August 2016, ora 11:11
3803 citiri
Cum poate fi Turcia un cuib al islamistilor dar si un aliat de nadejde al Germaniei in acelasi timp
Foto: Wikimedia

Tensiunile aparute intre Ankara si Berlin din cauza unui raport care catalogheaza Turcia drept o tara care adaposteste numeroase grupari islamiste risca sa urce la noi cote dupa ce ministrul german de Interne, Thomas de Maziere, a declarat ca sustine datele reflectate in raport.

De Maziere a declarat intr-un interviu acordat unui post TV regional din Germania ca nu are niciun regret fata de cele afirmate in analiza de securitate cu privire la Turcia, mentionand totusi ca sunt si alte aspecte de care ar trebui sa se tina cont in relatiile dintre cele doua tari, informeaza Reuters.

Chiar si asa, furia Ankarei pare greu de domolit dupa prezentarea datelor care leaga institutia prezidentiala si pe presedintele Erdogan de miscari precum Hamas, Fratia Musulmana si grupari islamiste ale opozitie armate din Siria printr-o "afiliere ideologica".

"Acuzatiile sunt o noua manifestare a unei mentalitati ciudate, care de la o vreme incearca sa destabilizeze tara noastra, tintind direct guvernul si Presedintele", a replicat Ministerul Afacerilor Externe din Turcia.

Miza disputei pare a fi ofensiva declansata de turci impotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o grupare terorista recunoscuta de Statele Unite si Uniunea Europeana, chiar daca si alte subiecte fierbinti au declansat reactii nervoase intre cele doua capitale.

"A devenit clar ca in spatele acestor acuzatii se afla anumite cercuri politice din Germania recunoscute pentru dublul standard aplicat in lupta impotriva terorismului.

Ca o tara care lupta deschis impotriva terorii de orice fel, Turcia se asteapta ca si partenerii si aliatii sais a procedeze in acelasi fel", se mai arata in comunicatul remis de Ministerul Afacerilor Externe de la Ankara.

Steffen Seibert, purtatorul de cuvant al guvernului de la Berlin, a evitat sa comenteze continutul raportului, dar a mentionat ca Germania vede in continuare Turcia ca pe un aliat de nadejde in lupta impotriva gruparii teroriste Statul Islamic.

Contrele dintre Ankara si Berlin s-au declansat in primavara acestui an, dupa ce presedintele Erdogan a devenit tinta unor satire transmise pe un post TV din Germania si au continuat sa se agraveze de la luna la luna.

In mai, parlamentul german a votat o lege prin care recunoaste genocidul comis de Turcia impotriva armenilor in 1915, iar Ankara a dat replica o luna mai tarziu interzicand acesul unei comisii parlamentare germane in baza aeriana NATO de la Incirlik, unde se afla si 250 de militari nemti.

Tensiunile ameninta sa puna in pericol si acordul cu privire la limitarea accesului refugiatilor din Orientul Mijlociu in Uniunea Europeana, dar si sansele turcilor de a obtine liberalizarea regimului de vize UE sau accederea in tarii in uniune.

Raportul a fost intocmit de Ministerul de Interne in urma unei cereri venite din partea grupului parlamentar al formatiunii de stanga Die Linke si a fost semnat de un adjunct al ministrului De Maziere.

Informatiile continute de acesta aveau caracter confidential, dar au ajuns cumva in presa germana.

#tensiuni Ankara Berlin, #raport securitate Turcia, #grupari teroriste, #criza refugiatilor UE, #acord Turcia UE , #Turcia