Avertisment pentru Ankara? Rusii trimit elicoptere de lupta in Armenia

Miercuri, 09 Decembrie 2015, ora 13:30
9035 citiri
Avertisment pentru Ankara? Rusii trimit elicoptere de lupta in Armenia
Foto: Wikimedia

Tensiunile dintre Moscova si Ankara pe tema avionului rusesc doborat de turci se adancesc, pe masura ce Rusia pare sa manifeste o atitudine tot mai amenintatoare fata de Turcia.

Sub pretextul prevenirii unui conflict intre Azerbaidjan si Armenia, Moscova a trimis la baza militara Erebuni, de langa Erevan, mai multe elicoptere de lupta si transport, informeaza Deutsche Welle. Rusia detine in zona si baza Gyumri, situata in vecinatatea granitei turco-armene.

Situatie exploziva

Mai multe elicoptere de atac si de transport au fost relocate de catre aviatia rusa in Armenia, dupa cum anunta Ministerul Apararii de la Moscova, citat de agentia RIA Novosti.

Aeronavele au aterizat in baza Erebuni, din apropierea capitalei armene, unde Rusia mentine si o flotila de avioane de vanatoare MIG 29 inca din 1998.

Sapte elicoptere de atac si de transport MI-24 si MI-8 au fost trimise recent in baza militara din Armenia, iar alte aeronave de lupta urmeaza sa ajunga in aceasta tara pana la sfarsitul acestui an.

Moscova explica ca intarirea fortelor aeriene din regiune are ca scop prevenirea unui conflict intre Azerbaidjan si Armenia, dar pozitionarea aparatelor de lupta in apropierea granitei cu Turcia poate fi vazuta si ca un avertisment transmis Ankarei.

Pe 24 noiembrie, aviatia militara turca a doborat un bombardier rusesc implicat in operatiunile militare din Siria, sub acuzatia ca aeronava violase intentionat spatiul aerian al Turciei, tensionand brusc relatiile dintre cele doua tari.

In prima faza, Moscova a recurs la sanctiuni economice, care ar putea reduce cu o treime schimburile comerciale dintre cele doua tari, estimate a fi atins nivelul de 31 de miliarde de dolari in 2014.

Ankara ameninta cu represalii

Premierul turc Ahmet Davutoglu a anuntat marti, 8 decembrie, ca Ankara este deschisa dialogului cu Moscova, dar se gandeste sa aplice un set propriu de sanctiuni fata de Rusia.

"Daca vom gasi necesar, vom introduce si noi sanctiuni. Speram insa ca aceste tensiuni sa fie depasite si sa nu fim nevoiti sa recurgem la aceste masuri. Nu acceptam totusi sa ne dicteze cineva", a punctat seful guvernului de la Ankara.

La inceputul saptamanii, ambasadorul Rusiei la Ankara a fost chemat de oficialii turci pentru a da explcatii referitoare la gestul facut de un marinar rus, care a indreptat un lansator de rachete catre Istanbul in momentul traversarii stramtorii Bosfor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#elicoptere rusesti Armenia, #avion rusesc doborat Turcia, #tensiuni moscova Ankara , #Turcia